Dobro dosli!
Ulogujte se ili registrujte svoj nalog :)
DRAGI CLANOVI NAKON 10 GODINA RADA FORUM CE BITI UGASEN DO KRAJA 2015 GOD. OTVARANJE NOVOG FORUMA BICE NAJAVLJENO NA FB STRANICI https://www.facebook.com/Alex.astrology

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » Kafica.... » pitalice » zezalice » SVE O VAMA I PRIJATELJICAMA,SAVETI I SL.

SVE O VAMA I PRIJATELJICAMA,SAVETI I SL.

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Prijateljstva igraju važnu ulogu u životu žena. Jedinstvena i emocionalna veza koja veže dvije žene ponekad je neraskidiva i doživotna. Postoje 5 vrsta prijateljica koje bi kroz život svaka žena trebala imati.

1. Prijateljica iz djetinjstva
Ovo je prijateljica koju poznajete još od vrtića ili ste zajedno odrasle živeći vrata do vrata. Prošla je s vama sve ‘neugodne faze’, obožavale ste iste teen idole i tješila vas je kada vas je ostavio prvi dečko. Ona poznaje vašu obitelj i vas ponekad možda bolje nego što poznajete sami sebe. Vaše je prijateljstvo duboko i vežu vas uspomene koje ćete pamtiti čitav život.

2. Vaše ogledalo
Ona je osoba koja vam je vrlo slična i s kojom imate mnogo zajedničkih interesa. Ako obje imate djecu, izmjenjujete iskustva i družite se u parku dok se ona igraju. Ili idete zajedno u večernje provode, posjećujete pozorišta i galerije, te zajedno uživate u slobodi.

3. Sveznalica
Ona je vaša osobna enciklopedija koja će vas uvijek uputiti u pravom smjeru. Zna sve i uvijek možete računati na nju da će vam dati koristan savjet. Ona ima svaki recept, alat i magazin sa člancima o tome koje će se cipele nositi ovog proljeća. Vrlo je snalažljiva i nezamjenjiva.

4. Kolegica s posla
S njom provodite pauze, ona vam pomaže kada ‘zapnete’ i daje vam savjete, te zna koliko je vaš posao naporan i težak - upravo zato je uvijek puna razumijevanja.

5. Vaša divlja strana
Ona će u vama probuditi ‘divljakušu’ i s njom ćete moći dijeliti iskustva koja drugi ljudi možda ne bi razumijeli. S njom možete iz ‘zafrkancije’ posjetiti muške strip klubove i ispričati joj neke stvari koje pred drugima nikada ne biste rekli naglas. Nju ništa neće šokirati i nikad vas neće osuditi zbog nečega što ste napravili.

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
5 žena koje žene ne vole


1. Bivša djevojka vašeg dragog
Zašto?
Jer nikada niste sasvim sigurne da li još uvijek osjeća nešto prema njoj. Da li vam je ispričao baš sve u vezi s njom? Ili je ipak ono najbitnije prećutao? Kako su provodili vrijeme zajedno? Koliko su se voljeli? Zašto su se rastali? Da li je njihov seks bio bolji od vašeg? Gotovo da ne postoji žena koja nije znatiželjna kada je riječ o bivšoj djevojci njenog dragog. Budući da muškarci uglavnom izbjegavaju odgovarati na ova i slična pitanja ili daju prilično neodređene odgovore, ta njihova tajanstvenost još više podstiče žene da razmišljaju o takvim stvarima. Na kraju, da mu je bilo dobro s njom, ona sada ne bi bila bivša.

2. Najbolja prijateljica vašeg dragog
Zašto?
Jer ona je, po definiciji, zabavna, duhovita i uvijek dobro raspoložena. Ako, kojim slučajem, dobro izgleda, onda je to razlog više da je ne volite. Izluđuje vas kada vaš dragi provodi vrijeme u njenom društvu i poslije toga se vrati odlično raspoložen. Kada ste u njihovom društvu, osjećate se zapostavljenom i suvišnom, uglavnom se samo smješkate i ne razumijete njihove zajedničke „fazone“. Sama pomisao da je vaš dragi, bar na trenutak, na prvo mjesto stavio neku drugu ženu, pa makar to bila i najbolja prijateljica, dovodi vas do ludila. Ipak, ne zaboravite da ta druženja s najboljom prijateljicom vremenom postaju sve rjeđa, dok veliku većinu vremena u centru njegove pažnje ste ipak vi!

3. Njegova majka - gospođa svekrva
Zašto?
Jer ona kuha najbolje na svijetu. Sarma koju vi napravite, nikada neće biti tako dobra kao njena. Jer ona najbolje zna šta je njenom sinu (a vašem mužu ili dečku) potrebno, šta voli, a šta ne. Ipak, ona je ta koja ga je rodila i odgojila. Uz sve to, vaš dragi nikada ne zna da joj kaže NE. Ali bez obzira na sve, zahvaljujući svekrvi, vi imate primjer kakva ne treba biti “kad porastem“.

4. Vaša šefica
Zašto?
Jer je uvijek nezadovoljna i isfrustrirana. Kad uđe u kancelariju, vi imate osjećaj da vas je zadesio uragan. Uvijek misli da sve zna najbolje uraditi, a u stvari svoje neznanje nastoji prikriti ističući vaše nedostatke. Ne volite je jer ima veće mogućnosti od vas. Nikada vam nije uputila riječ pohvale. Ne volite je jer ste joj podređeni, iako mislite da ste sposobniji od nje. Iako vam stvara samo stres u životu, imate dvije mogućnosti: da budete strpljivi i nadate se da će se stvari promjeniti kad ona dobije otkaz ili da vi promijenite posao.

5. Sponzoruše
Zašto?
Jer su, po pravilu, zgodne do bola, imaju dugu njegovanu kosu, lijepo lice i velike grudi. Muškarci su ludi za njima, iako većina njih to poriče. Nikako vam nije jasno zašto takve djevojke uvijek uspijevaju dobiti sve što hoće od muškarca. Osim toga, ništa u životu konkretnije ne rade osim svakodnevnih tretmana u kozmetičkim i frizerskim salonima i obaveznih noćnih izlazaka. Ipak, ako vam je to neka utjeha, muškarci takve žene vole, ali se ne žene s njima.

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Kako održati prijateljstvo sa udatim prijateljicama?


Divno je družiti se s prijateljicama, naročito ako imate “ekipicu” koja već godinama funkcioniše. A onda se neka od njih uda i redovna viđanja postanu nešto što se, na vašu veliku žalost, više ne podrazumijeva - zapravo, za bilo koje viđanje potrebno je znatno više organizacije nego nekada.Nije da vama smeta što vam se prijateljica udala, što čeka dijete ili ga je dobila, što joj se život promjenio… I vi i ostale prijateljice radujete se njenoj sreći, čak i ako vam se njen muž ne sviđa nešto naročito, ako nijedna od vas ne bi takvog odabrala za sebe (pa, niste valjda klinke da prijateljici određujete s kakvim će biti!). Ono što vas sve “jede” jeste to što se ta prijateljica s vama viđa rjeđe nego ranije, često je u žurbi, dešava se da se i ne pojavi na nekom viđenju. Nije ni da ste vi i ostale prijateljice besposlene i po cio dan samo kahvenišete, naprotiv, svi vi imate gomilu obaveza i nije vam nimalo lako da “izbunarite” neko vrijeme za viđanje. Ali vam ipak uspije. A njoj, sve rjeđe.

U ovakvoj situaciji, nije ništa neobično ako se ljutite na tu prijateljicu, čak i ako ne želite to sebi da priznate. Nije neobično ni ako se osjećate kao da vas je prijateljica ostavila i zaboravila - samo što ste dovoljno zrele da barem racionalno znate da nije tako. Kao što znate - ili bi trebalo da znate - da namjera te prijateljice nije da vas ignoriše niti da vas zbog muža i djeteta zapostavi. Jednostavno, njen život se promjenio i ona fizički ima znatno manje vremena za vas. Biti s mužem zahtjeva vrijeme. Brinuti se o djetetu, naročito o malom djetetu, zahtjeva još i više vremena. Na racionalnom nivou vi to svakako znate, ali tek kad se dospije u takvu situaciju postaje jasno koliko zapravo i vremena i energije ide na porodicu (i nije ništa negativno što se provodi puno vremena s porodicom, naprotiv, divno je, samo se ima manje vremena za prijatelje).

Šta u takvoj situaciji? Imati razumijevanja za prijateljicu, za početak. Ona vas sigurno i dalje sve voli i želi da se viđa s vama. I pokušati da se organizujete tako da i ona može da se vidi s vama, ili čak i otići kod nje i pomoći joj oko dejteta (biće vam i te kako zahvalna na tome!). To što vam je i dalje stalo do nje i što joj pomažete i u ovoj novoj fazi njenog života mnogo će joj značiti, kao i to što se trudite da se uklopite prema njoj, koja sad ima najmanje vremena. Vremenom ćete se i vi i ostatak ekipice poudavati i dobiti djecu, pa će i vama postajati sve teže da nađete vrijeme da se viđate s prijateljicama, i značiće i vama ako od njih dobijete podršku, razumijevanje i pomoć.

Neće uvijek biti problematično jednom kad sve budete u braku. Kada djeca budu malo starija, imaćete više vremena - da i ne spominjemo da ćete i prije toga moći da organizujete viđenja kod neke od vas na kojima će se i vaša djeca igrati. Okolnosti se mijenjaju, a s njima i načini na koje se prijateljstva mogu održati; ono što je bitno jeste da postoje dobra volja, razumijevanje i međusobna podrška, a načini za održavanje prijateljstva će se već naći.

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Nepouzdani prijatelji
Postoje osobe koje su veoma nepouzdane. One mogu, na svoj način, biti veoma drage, ali je skoro nemoguće ne nervirati se kad vam je bliska prijateljica previše nepouzdana - a nema ni razloga da tolerišete takvo ponašanje.

Recimo, dogovorile ste se s prijateljicom da se negdje nađete i da nešto zajedno obavite, a ona kasni. Pet minuta pre zakazanog vremena vas zove da javi da će zakasniti, ili da otkaže dogovor. I to joj uopšte nije prvi put, a ne očekujete ni da je posljednji.

Naravno, ona uvijek ima neki izgovor… I taj izgovor je krajnje neubjedljiv. Sve se svede na to da ona ne umije da se organizuje, niti to smatra naročito bitnim - što traći vaše vrijeme i pokazuje nepoštovanje stalnim kašnjenjem, nema veze. Prijateljica ste joj, istrpjećete. U takvoj situaciji nalazite se pred veoma jednostavnim izborom.

Možete odabrati da je pustite da kasni, ponekad joj ponešto progunđate, i žalite se svima kako ona kasni. To je krajnje neproduktivno i samo ćete se sve lošije osjećati zbog toga (mada, ima i onih koji vole da uvijek imaju na šta i na koga da se žale - što više, to bolje).

Druga mogućnost je da odbijete da i dalje trpite takvo ponašanje. Imate i bolje stvari da radite, a ne nju da nepotrebno čekate, zar ne? A ni nerviranje vam ne prija. Ako je tako, jednom kad stigne, nemojte se objašnjavati s njom, nemojte joj davati ublažene prigovore, samo recite nešto u stilu: “Ovo stvarno više nema smisla.” Ne prihvatajte nikakvu raspravu ni objašnjenja. Na taj način jasno stavljate prijateljici do znanja da bi joj bolje bilo da ovo bude posljednji put da se tako neodgovorno ponijela.

A ako nastavi da kasni? Nemojte je čekati (ako javi da će kasniti, a nema zaista dobar razlog za to, mirno joj zahvalite što vam je javila, saopštite joj da je nećete čekati i prekinite razgovor). Sami obavite ono što vam je potrebno i nemojte ponovo praviti bilo kakav dogovor za čije vam je ostvarenje njeno prisustvo neophodno. Tako će vaša prijateljica uvidjeti da zaista stojite iza svojih riječi, pa će ili korigovati svoje ponašanje, ili će prestati da se druži s vama - a ako ona odbija da se druži s vama jer joj ne dopuštate da vas tretira s nepoštovanjem, onda je vrijeme da potražite pouzdaniju prijateljicu.

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Kada prijatelji utiču na vašu vezu
Prijatelji su super i uglavnom vam žele dobro. Kada imate probleme - uključujući i one ljubavne - prijatelji su tu da vas saslušaju i pomognu vam. Međutim, oni lako mogu i da vam potpuno nehotice sabotiraju ljubavni život.Ovo naročito važi za damine prijatelje, to jest, za njene prijateljice. Ne, ne mislimo da kažemo da su vam prijateljice loše ili zlobne - daleko od toga - ali se često dešava da vam bez ikakve zle namjere naprave probleme u ljubavnom životu. Kako to?

Tako što nam je u prirodi da se poredimo s drugima, kako bismo procjenili koliko smo uspješni. Svi mi racionalno znamo - ili bi bar trebalo da smo svjesni toga - da na naš ljubavni i seksualni život ne treba da utiče to kakav ljubavni i seksualni (stvaran ili doteran) život imaju naši prijatelji, ali je teško držati se toga. I onda…

Onda, na početku, svi smo, uključujući i prijateljice, skloni uljepšavanju. U strahu od toga da ne ispadnu gubitnice koje ne umiju da ostvare lijepu vezu ili kao neko ko ne umije da nađe dobrog ljubavnika, one će se o svojoj vezi izražavati u superlativima ili će je bar u nekoj mjeri uljepšavati. Da ni mi ne ispadnemo lošije, učinimo isto - a u sebi se pitamo šta je to što pogrešno radimo kada nama nije tako dobro kao našim prijateljicama, a nismo ništa gore ni nesposobnije od njih.

Kasnije, dame postaju sklonije žalbama. Jedna počne sa žalbom na svog partnera, i odmah joj se priključi sljedeća, kako bi pokazala da je u još goroj situaciji. I tako redom. Počne jedna vrsta prilično nezdravog takmičenja zvanog “što više ocrniti partnera”. Mnogo koja žena će podleći želji da ne “izgubi” u tom takmičenju, čak i ako joj je zapravo sasvim lijepo s mužem ili dečkom i nema nikakvih velikih zamjerki. Pa dobro, rekla bi poneka dama, to je samo priča, to pretjerivanje u kukanju - ali nakon što dovoljan broj puta ponovite žalbe na račun voljene osobe, počnete i sami da vjerujete u njih, prvo malo, onda malo više… A voljena osoba nije učinila ništa loše. Počnete i da se osjećate sve lošije u vezi i da tražite izgovor kako biste partneru nešto zamjerili.

Kako ovo izbjeći? Možete pokušati da ne podlegnete opštem raspoloženju, bilo da se radi o pretjeranom veličanju partnera, bilo da se radi o žalbama; potrudite se da budete objektivne. A možete i pokušati da promjenite temu ili da ublažite ton takvih razgovora.

Imate problema u vezi? Pokušajte da razmislite odakle potiču i analizirajte ih, po mogućnosti, u vrijeme kad vam je glava bistra i niste ponesene emocijama. Sasvim je moguće da ćete za neke probleme shvatiti da ste ih same sebi preuveličale pod uticajem (nenamjernim!) svojih prijateljica ili da od svog partnera očekujete nešto što je vašoj prijateljici učinio njen dečko. Već i sama svijest o tome pomaže - pomaže da shvatite da ste zamislile problem tamo gdje ga nema, ili pak da neki problem zaista imate, s tim što on nema veze s odnosima koje imaju vaši prijatelji, već se radi o nečemu što vama lično smeta.

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Biste li se složili da bi mnogi od nas rekli: “Teško je naći pravog prijatelja”.
Jednog kasnog poslijepodneva šetala sam plažom i razgovarala sa
jednim mladim čovjekom koji je šetao psa.
Znate li što je rekao? “Pas je moj najbolji prijatelj.” Zbog čega je to tako?
Mi svi trebamo prijatelje, ali najviše od svega trebamo da nam ljudi budu prijatelji.
Da bismo imali prijatelje, prvo moramo postati prijatelj.

Karakteristike pravog prijatelja:

Pravo prijateljstvo uključuje otvorenu iskrenost.
Pravi dokaz stvarnog prijateljstva je,
odanost, pomoć, opraštanje, rame za plakanje, ohrabrenje,
davanje, suosjećanje, povjerenje, tješenje, i ljubav kroz cijelo vrijeme!
Prijateljstvo je vrijedno, jer kroz prijateljstvo možemo primati ljubav i potporu,
čak i kritiku koja će nam pomoći u izgradnji karaktera.
Ako želite imati pravog prijatelja, sjetite se nekoga tko danas treba takvu ljubav.
Dajte svu ljubav koju možete i onda pokušajte dati još malo više.
Ta osoba ne mora biti savršena, nadarena ili snažna.
Vaš novi prijatelj može biti nesavršen, bez dara i možda siromašan.
Svaka duša koja hoda ovim svijetom ima srce, osjećaje i sustav vrijednosti.
Recite mi o svojem novom stvarnom prijateljstvu i ja ću vam ispričati
prekrasnu priču o mojem najboljem prijatelju.

Dobra prijateljstva su velika vrijednost

Kako blagoslovljen je čovjek koji nađe dobrog prijatelja.
Kako blagoslovljena je žena koja nađe dobrog prijatelja.
Kako dobro je imati mnogo prijatelja!

Kako naći dobrog prijatelja?

Prvo moramo pozvati dvije sestre da pođu s nama.
Prva se zove Sloboda, a druga Odgovornost.
Sloboda bira prijatelja ali Odgovornost potvrđuje da je on pravi.
Kada otvorimo svoje srce prijatelju, pokušavamo izgraditi povjerenje.
S povjerenjem, razvija se intimnost. I to moramo raditi bez ikakvih sebičnih interesa.
Svi vole biti voljeni. I prijatelji mogu biti oni koji vole.
Da biste bili sigurni da ćete naći prijatelja koji voli, malo promislite, malo molite.
Mudro odaberite.
Vi ne želite isprazno uobičajeno poznanstvo.
Vi želite pravog prijatelja, sudruga.
Zbog toga što je pravi prijatelj vjerniji od brata…Izreke 18:24
Dobar i pravi prijatelj oprašta…Izreke 17:9
Prijatelji mogu pomoći pri razmišljanju sa dobrim savjetima…Izreke 27:17 28:23
Kad volimo jedni druge, tada pokazujemo ljubav prema Bogu.

Novi prijatelj!

Komunikacija je ključ za pronalaženje novog prijatelja.
Bez prave komunikacije ništa se neće dogoditi.
Slijedeće što je potrebno je nešto zajedničko, možda isti hobi.
Ne zaboravimo ohrabrenje, prihvaćnje i ljubav.
Dobar prijatelj neće tračati nego će sve zadržati u povjerenju.
Dobar prijatelj će se radovati i plakati sa vama.
Dobar prijatelj neće vas povrijediti.
Dobar prijatelj će vam uvijek pomoći, graditi sa vama, dijeliti stvari sa vama,
vjerovat će u vas, razumjeti vas i vjerovati vam.
Dobar prijatelj oprašta. Onaj koji oprašta je onaj koji voli.
Idite i steknite nove prijatelje, uživajte u životu.
Ako želite… koristite ovu mudrost, bit će vam dobra hrana za dušu!

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Veza s bivšim dečkom najbolje drugarice

Postoji dečko koji vam se veoma dopada. Ne morate ni da prolazite kroz agoniju upoznavanja - već se pomalo poznajete. On je bivši dečko vaše najbolje drugarice. Naravno, tu je problem. Pitate se da li ste stvarno toliki baksuz: prići dečku koji vam se dopada i iskazati osećanja je ionako zastrašujuće iskustvo - stvarno nemate želju za dodatnim komplikacijama, kao što je mogući sukob s najboljom drugaricom na svetu. Ipak, taj momak vam se stvarno dopada i, iako njegova veza s vašom drugaricom nije funkcionisala, mislite da je dobar. Znate za sve njegove mane, onako kako vam je drugarica pričala o njima, ali vi niste ista osoba kao vaša drugarica i mislite da bi između vas dvoje to moglo da ispadne drugačije. Međutim, kako će vaša drugarica reagovati? Joj, šta učiniti u ovakvoj situaciji?

Možete biti sigurni da vašoj drugarici uopšte neće biti svejedno. Makar ona bila ta koja je raskinula s njim, neće joj biti svejedno da vidi svoju najbolju drugaricu sa svojim bivšim dečkom. Među drugaricama uvek postoji rivalstvo, ma koliko se one volele i ma koliko to rivalstvo bilo prikriveno, a vaše zabavljanje s njenim bivšim lako bi moglo da ga izbaci na površinu.

Da se ne biste kasnije kajale zbog svojih dela, pažljivo razmislite. Koliko vam se zaista dopada taj dečko i zašto? Da li vam je, možda, privlačan najviše zbog toga što je bio s vašom drugaricom, a vi želite da pokažete da možete da uspete tamo gde ona nije? Ako je tako, odustanite - ovakva vrsta takmičenja ništa dobro ne može da vam donese, samo svađu s drugaricom i prestanak prijateljstva, plus će i veza brzo propasti jer u njoj neće biti prave ljubavi.

Ukoliko vam se taj dečko dopada zbog njega samog, opet razmislite koliko vam se dopada. Da li su vaša osećanja prema njemu toliko jaka da ste voljne da rizikujete gubitak najbolje drugarice? Budimo realni, upravo to je ono što se može desiti. Čak i u najboljem slučaju, vaš odnos s drugaricom neće biti kao ranije.

Ako je vaša drugarica davno raskinula s tim dečkom, vaša veza s njim bi još i mogla da uspe, i to bez većih posledica po vaše prijateljstvo. Ukoliko je raskid bio u skorije vreme, takvom vezom jako mnogo rizikujete - i samo vi znate da li je taj dečko vredan toga. Zato, pažljivo razmislite - i srećno!

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Dečko moje drugarice flertuje sa mnom!


Dečko vaše drugarice je baš sladak, i šarmantan, i mnogo dobro izgleda... Uh, baš joj zavidite na tako dobrom izboru. Srećnica. Onda primetite signale da njihova veza baš i nije savršena - naime, on flertuje s vama. Zbunjene ste. Zašto on to radi? Šta time misli? Da li je to samo nekakva igra, zabava za trenutke dokonosti, ili on misli ozbiljno? Glavno pitanje: šta uraditi povodom toga?

S jedne strane, on je stvarno sladak i popriličan broj devojaka "blene" u njega - sve osvaja jednim jedinim osmehom. Zato se osećate polaskano što flertuje s vama i prijatno vam je. Nekako, bar kad je o šarmu reč, on je baš ono što biste želele kod svog dečka - definitivno bi vam sve drugarice zavidele kad biste sa sobom "šetale" takvog dečka. Razmišljate da baš to i uradite: da se upustite u vezu s njim (pa, on je prvi počeo, niste vi krive!), pa kud puklo da puklo.

Stop! Pre nego što se zaletite, razmislite malo. Za početak, razmislite o njemu (to ionako volite da radite, zar ne?). Kakav je on to lik kad flertuje sa drugaricom svoje devojke? Da li je to zaista šarmantno, ili je nešto drugo, ne baš pohvalno? Ukoliko za njega sve to sa flertom nije samo igra, on želi da prevari svoju devojku - i to sa vama, njenom prijateljicom.

U redu, moguće je da je, tek nakon što se "smuvao" s njom, shvatio da mu se vi više sviđate (ili vas je tek nakon toga uopšte upoznao), ali onda bi trebalo da prvo okonča vezu u kojoj se nalazi pre nego što počne novu. Prevara je ružna stvar - uvek. Postoji i mogućnost da mu se vi zaista sviđate, ali ne raskida sa vašom drugaricom jer se boji da ga vi nećete hteti - premda je strah razumljiv, njegov postupak je i u ovom slučaju veoma ružan, jer on onda koristi (to jest, iskorišćava) vašu drugaricu kao rezervu.

Zatim, razmislite o sebi. Da li želite dečka u koga ne možete imati poverenja (jer, ako je spreman da tako lako prevari vašu drugaricu, nemojte se zanositi da ama baš isto neće postupiti i prema vama)? Kakva biste bili drugarica da prijateljici "skinete" dečka? Nadamo se da vam je jasno da biste, ukoliko ovako postupite, izgubile drugaricu. Da li je to ono što želite?

Da se razumemo: flertovanje ume da bude zabavno - ali ako flertujete sa dečkom svoje drugarice, to mora da bude samo igra i svima mora da bude jasno da je to samo igra. U suprotnom, dešavaju se neke jako ružne stvari, iz kojih ćete svi (i vi i vaša drugarica, pa i njen dečko) izaći povređeni i pitajući se šta vam je sve to trebalo. Zato: zabavite se, ali ne povređujući nikoga pri tom!

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Super je imati najbolju drugaricu. To je neko ko vam često može biti bliži od rođene sestre, neko s kime ćete sve tajne razmenjivati, ko će vas uvek podržavati... Zato nije nimalo lako ako poželite da vam neka devojka bude najbolja drugarica, a ona ne pokaže baš mnogo entuzijazma za tu ideju.

Družite se s njom već neko vreme, nije da se baš iz vrtića znate, ali nije ni da ste se tek srele, deluje vam pametno, duhovito, "kul", kao neko s kim vam je super... I čini vam se da je i njoj super u vašem društvu, pa joj predložite da budete najbolje drugarice. A ona, nije da vas je direktno odbila, ali vam je rekla da mora o tome da razmisli. Sad ne znate šta da mislite, da li je njen odgovor zapravo bio odbijanje.

Što se vas tiče, šta tu ima da se razmišlja? Ili misli da biste mogle da budete najbolje drugarice, ili se ne oseća tako, zar ne? Zašto onda ne može da vam da direktan odgovor? Najverovatnije, zato što ga nema - još ne.

Setite se: vi ste razmišljale o celoj stvari i došle do toga da bi bilo baš super kad biste vas dve bile najbolje drugarice. Moguće je da ona jednostavno nije razmišljala o tome, ne zato što ima nešto protiv te ideje, nego se toga nije ni setila. Sada, kad je čula taj predlog od vas, stvarno oseća potrebu da razmisli o tome, baš kao što ste sigurno i vi razmislile pre nego što ste zaključile da biste volele da produbite vaše prijateljstvo. Ona o tome razmišlja kasnije nego vi, to je sve.

Naravno, nije nemoguće da je u pitanju i ona manje lepa varijanta - ona ne želi da budete najbolje drugarice, ali ne zna kako to da vam kaže. Sad, kako znati koja je varijanta u pitanju? Šta učiniti?

Najbolje je da sačekate. Vaša prijateljica je tražila vreme da razmisli, pa bi trebalo da joj to vreme i pružite. Možete joj u nekom trenutku reći da vam vaše prijateljstvo mnogo znači i da osećate da biste bile odličan tim - prema takvom tekstu sasvim sigurno ne može ostati ravnodušna - a posle toga bi je trebalo pustiti da sama odluči šta želi.

Pre ili kasnije, nekakvu odluku će doneti. Teško da ta odluka može da bude loša - čak i ako vas ne vidi kao svoju najbolju prijateljicu, vas dve se ipak lepo družite. Da li ćete "zvanično" biti najbolje, ili "samo" dobre prijateljice zaista nije baš toliko bitno.

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Problemi sa prijateljima
Kao što muškarcima smeta što se njihova draga viđa sa drugovima, tako i ženama smetaju neke "drugarice iz srednje škole" partnera. Situacija je izjednačena i ne bi trebalo da bude takmičarskog duha, i još i da se boduje. Ko se više sa kim viđa, ko je više ljubomoran, itd. Situacija nije šaljiva, neki parovi su se rastali baš zbog tog viđanja sa prijateljima suprotnog pola. Kako god da okrenete, jedno će izazivati drugo svojim postupcima i doživljavati to sve kao zabavu, kao provokaciju, dok će se druga strana uvrediti.

Normalno je da postoje drugovi i drugarice iz detinjstva, škole, kraja, i sl. To je u redu. Sumnjivo je kad počnete da izlazite sa poznanicima, kolegama i vraćate se kući sa osmehom i pričom punom dogodovština i prijatnih anegdota koje želite da podelite sa partnerom.

Nemojte prelaziti granice, ne tražite đavola. Ako već znate da njoj/njemu to povremeno viđanje smeta, onda ga i ne spominjite, ne vraćajte se oduševljeni, ali nemojte biti ni neraspoloženi. Vi najbolje znate svoga partnera i prema njemu budite iskreni. Nemojte na taj način testirati njegovu/njenu ljubav koju oseća prema vama.

Bolje upoznajte drugaricu sa vašom devojkom, vašeg druga sa vašim dečkom. Neka dođe kod vas ili izađite zajedno. Ako stalno budete odlazili na kafu sa istom osobom i vraćali se kasnije nego što ste rekli, zamislite se malo. Kako biste vi reagovali i šta biste vi pomislili da je situacija obrnuta. Unapred rešite sve dileme, sva pitanja koja stoje u vazduhu spustite na zemlju i objasnite stvar dok ne bude kasno. Ne želite da dođete do situacije u kojoj će se pojaviti ultimatum - partner ili drug/drugarica. Ako vam je teško da odredite šta želite, mislite o tome šta ne želite, i tako će stvar biti rešena.

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Ljubomorni na tuđ uspeh

Nije nikakva retkost biti ljubomoran na tuđ uspeh, zavideti nekome kome baš super ide. Ovakav osećaj može i vas same prilično da zaboli, ukoliko ste ljubomorni na osobu koja vam je inače draga.

Recimo, ljubomorni ste na najbolju drugaricu. Ona vam je super drugarica, lepo se družite, uvek vas podrži kad vam je to potrebno, i zato vam to osećanje ljubomore teško pada. Umesto da se zajedno s njom radujete njenom uspehu, hvatate sebe kako joj bez ikakvog povoda želite loše stvari. Ničim vas nije povredila, ni uvredila, ni izneverila, ne radi se o tome, nego... Nego, ona je super riba - niste ni vi ružni, ali čini vam se da ona može da ima kog god dečka poželi (i dok vi trenutno nemate dečka, njen je presladak). Brže kapira stvari na času, manje joj je potrebno da uči (a nije uobražena ni nadmena zbog toga i uvek hoće da vam pomogne i da vam objasni kad je zamolite), bolje ume da se ponaša u društvu pa je omiljenija nego vi... Joj, kako je nekad mrzite što joj sve super ide, i kako se grozno osećate što je mrzite, a ništa vam nije skrivila! Čak razmišljate i da prestanete da se družite s njom, mada ni najblažu predstavu nemate kako da joj objasnite zašto.

Ovakvo osećanje nije nimalo nenormalno, jer svi mi želimo da budemo uspešni. I dobro govori o vama ako ste u stanju da priznate sebi da ste ljubomorni na drugaričin uspeh, umesto da izmišljate razloge zbog kojih je ona, kao, kreten. Samo, šta učiniti?

Najpraktičnije je razmisliti na šta ste to tačno ljubomorni (uspeh s momcima, izgled, bolje ocene...). A onda smislite kako da te stavke poboljšate kod sebe - može i uz pomoć drugarice. Pitate je koje su njene fore za brže pamćenje i za lakše učenje, za savet za pristup momcima, na koji način se neguje, bira garderobu... Pošto vam je super drugarica, sigurno će hteti da vam pomogne.

Naravno, čak i uz svu njenu pomoć, sigurno će u nekim stvarima ipak ostati bolja od vas. Pa šta? Ako joj iskreno priznate kako se osećate i šta vas muči, vrlo je verovatno da ćete čuti da i ona vama zavidi na nekim stvarima (recimo, vas ređe smaraju budale, možda su njeni momci veće face, ali su vaši pametniji i pažljiviji, nešto u vašem izgledu se njoj baš dopada i volela bi da je i ona takva, smatra da vi baš super pevate, za razliku od nje, koja baš i nema sluha, i da je šteta što se zbog stidljivosti ne usudite da zapevate na žurkama - obožavali bi vas zbog glasa...). Ne zaboravite, ta devojka kojoj toliko zavidite je baš vas, takve kakve ste, odabrala za najbolju drugaricu, a ako vam je stvarno dobra drugarica i pomaže vam, onda vas nije odabrala samo zato da bi pored vas njeni talenti još više došli do izražaja, već zato što misli da ste vi super.

Sve to, uz male izmene, može da se primeni i kada ste ljubomorni na nekog drugog, ne samo na najbolju drugaricu - svako ko nije uobražen hteće da vam pomogne (a na uobražene i nadmene nemate zašto da budete ljubomorni), a vrlo je verovatno da i u vama vidi neke vrline kojih sami niste svesni. Sve to znači da ćete, najverovatnije, uz malo iskrenosti umesto unutrašnjeg ključanja od ljubomore, brzo i sami doći do zaključka da za ljubomoru nema razloga, jer ste, na svoj način, podjednako uspešni i sami.

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

 
  •  

Free forum | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Signalizirajte zloupotrebu | Napravi svoj blog