Dobro dosli!
Ulogujte se ili registrujte svoj nalog :)
DRAGI CLANOVI NAKON 10 GODINA RADA FORUM CE BITI UGASEN DO KRAJA 2015 GOD. OTVARANJE NOVOG FORUMA BICE NAJAVLJENO NA FB STRANICI https://www.facebook.com/Alex.astrology

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » DILEME(?) » religija » Taoizam...

Taoizam...

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1default Taoizam... taj 21/8/2009, 14:26

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Kineske zajednice širom svijeta imaju vlastita mjesta bogoslužja. Ovaj taoistički hram je Penangu. Osim konfucijanizma u Kini je uz budizam prisutan i taoizam. Za taoizam je doista teško reći radi li se o filozofiji prema životu, etičkim normama ponašanja ili se radi o vjeri. Mnogi ipak taoizam smatraju religijom koju je, prema tradiciji, osnovao Lao-ce, kineski filozof. Međutim, podaci o njemu su uglavnom legende ali čini se da je živio u III. stoljeću pr. Kr. Mislilac Lao-ce je u biti propovijedao odbacivanje civilizacije i povratak prirodi.

Njegovo glavno djelo je Tao Te Ching koje se sastoji od kratkih poglavlja napisanih u (apostrofskim ritmovima). Središnja tema je riječ tao, što znači put a u dubljem smislu predstavlja princip koji označava realnost ovoga svijeta i manifestira se u prirodi i ljudskom životu. Druga ključna riječ je te (što označava moć). Krepostan čovjek stječe snagu iz činjenice da je apsorbiran u tao, konačnu realnost u neprestano mijenjajućem svijetu. Pasivnošću i ne poduzimajući akcije, ljudsko biće je u stanju živjeti u harmoniji uz prihvaćanje principa koji upravljaju svemirom. Do taoa se ne može doći razumom i znanjem nego unutarnjom tišinom.

Vjerski taoizam je oblik religije koja priznaje božanstva i duhove, magiju i gatanje. U II. stoljeću poslije Krista taoistička je religija imala hramove, kult, svećenstvo, samostane i bila se u stanju oduprijeti utjecaju budizma. Nakon VII. st. poslije Kr. taoistička je religija ozbiljno oslabila. Razdioba na brojne sekte, koje često djeluju kao tajne okultne organizacije, dovela je do toga da je taoizam postao sinkretistička folklorna religija u kojoj su još prisutna neka od starodrevnih božanstava i svetaca.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

 » DILEME(?) » religija » Taoizam...

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

 
  •  

Free forum | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Signalizirajte zloupotrebu | Napravi svoj blog