Dobro dosli!
Ulogujte se ili registrujte svoj nalog :)
DRAGI CLANOVI NAKON 10 GODINA RADA FORUM CE BITI UGASEN DO KRAJA 2015 GOD. OTVARANJE NOVOG FORUMA BICE NAJAVLJENO NA FB STRANICI https://www.facebook.com/Alex.astrology

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » DILEME(?) » religija » Šintoizam..,.

Šintoizam..,.

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1default Šintoizam..,. taj 21/8/2009, 14:26

wexa


aspektastro tim
aspektastro tim
Svećenica u šintoističkom svetištu u Meiđi.

Šintoizam obuhvaća religiozne ideje i kult pretpovijesnog Japana. Radi se o animističkoj religiji. Šintoistički kult je kult bogova koji su prisutni u prirodi. Njihovi bogovi mogu prebivati u rijekama, drveću, stijenama, planinama, određenim životinjama i posebno na Suncu i na Mjesecu. Poslije je pridodano čašćenje predaka, heroja i pokojnih careva. Kad je budizam došao iz Koreje, originalna japanska religija šintoizam uspjela se othrvati utjecaju budizma. Potom je nastupilo razdoblje kompromisa i usvajanja određenih budističkih vjerovanja, što je rezultiralo već od IX. st. poslije Kr. sinkretističkom religijom.

Budistička božanstva postala su manifestacija japanskih božanstava a budistički svećenici su preuzeli gotovo sve hramove u Japanu. U moderna vremena šintoizam je uspio steći nezavisnost od budizma. U vrijeme vladavine cara Meiji (1868-1912) šintoizam je postao državna religija u kojoj je poseban naglasak proprimila lojalnost prema japanskom caru. Središta kulta su hramovi i svetišta u kojima prebivaju božanstva. Kult se sastoji od molitava, pljeskanja rukama, čina očišćenja i žrtvovanja. Na svečane blagdane obavljaju se procesije popraćene glazbom i plesovima a svećenstvo moli po hramovima za dobru žetvu i blagoslov za cara. U japanskim domovima postoje mali kućni drveni oltari na kome su pločice s ispisanim imenima predaka kojima se iskazuje štovanje.

Nakon drugoga svjetskog rata odlukom pobjedničkih saveznika Japan više nije šintoistička država. Međutim postoji i sektaški šintoizam koji se sastoji od 13 priznatih sekta koje su ojačale u ovo modernije vrijeme.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

 
  •  

Free forum | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Signalizirajte zloupotrebu | Napraviti svoj blog