Dobro dosli!
Ulogujte se ili registrujte svoj nalog :)
DRAGI CLANOVI NAKON 10 GODINA RADA FORUM CE BITI UGASEN DO KRAJA 2015 GOD. OTVARANJE NOVOG FORUMA BICE NAJAVLJENO NA FB STRANICI https://www.facebook.com/Alex.astrology

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » DILEME(?) » religija » Hriscanstvo

Hriscanstvo

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1default Hriscanstvo taj 23/8/2008, 17:01

draganica

avatar
STAR clan
STAR clan
Hriscanstvo se razvilo na prostoru rimske imperije na prelazu iz starog u novi vijek. Milioni ljudi te imperije raznih vjera i kultura prihvatili su novi pogled na svijet koji je obecavao bolju buducnost na drugom svijetu. Hriscanstvo je izlozeno u novom zavjetu sacinjenom od cetiri jevandjelja (evangelion na grckom =dobra vijest, usmena poruka) u kojima se govori o Hristovom zivotu (hristos-"pomazanik" od boga poslat) apostolskim djelima, poslanicama o otkrovenju Jovana bogoslova i o apokalipsi tj. Kraju svijeta. Hriscanstvo je kao drzavna religija u rimskoj imperiji priznato tek 313 godine. Prema hriscanstvu raj i carstvo nebesko pripada siromasnim slojevima. Vjera se stavlja iznad cula i razuma na najvisi nivo covjekove duhovnosti. Hriscanstvo se zasniva na stavu milosrdju, prastanja i neoprastanja zlu. Razlika izmedju istocnog pravoslavnog,ortodoksnog (grc.-pravovjernog) i zapadnog, katolickog (katolikon-opste) pocinje da se javlja od 6 vjeka n.e. prema katolickom hriscanstvu sveti duh proishodi iz oca i sina istovremeno, dok je pravoslavnog otac nerodjen, sin rodjen, a sveti duh ishodjen. Do konacnog raskola izmedju pravoslavnog i katolickog hriscanstva doslo je 1054 godine. Katolicko hriscanstvo tezi da se izdigne iznadnacionalnog interesa, a pravoslavno upravo suprotno. Tako i danas postoje ruska, grcka, srpska crkva. I u okviru katolickog hriscanstva bilo je pokusaja borbi za samostalnost crkve. Tako se u 16 vjeku pojavio reformatorski pokret na celu sa Martinom Luterom koji se pokusavao izboriti za samostalnost crkvi. Ustao je tzv. Protestantski pokret koji se drzao nepostujuci odluke Pape. Protestanske crkve danas pokrivaju sjevernu evropu, sveskandinavske zemlje, holandiju i francusku. U engleskoj je razvijen poseban oblik protestantske crkve zvane anglikanska crkva gdje slicno pravoslavnoj crkvi postoji crkvena autonomija. Protestantske crkve odbacuju obozavanje svetaca i ikona po cemu se i razlikuju od pravoslavne i rimokatolicke crkve. Rimokatolicke crkve djeluju u Spaniji, Austriji, Ceskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Juznoj Njemackoj.


From Wikipedia

Hrišćanstvo ili kršćanstvo je abrahamska, monoteistička religija zasnovana na životu i učenjima Isusa iz Nazareta kako su predstavljeni u Novom zavetu.

Nastalo je u Palestini u prvom vijeku naše ere. Obuhvata brojne kršćanske crkve, zajednice i sekte, kojima je zajednička vjera u Isusa Krista, te prihvatanje života u skladu s evanđeljem. Utemeljio ju je Isus Krist (Isus Hrist), a njezini sljedbenici nazivaju se hrišćanima ili kršćanima.

Kršćanstvo pripada tipu povijesne, proročke i objavljene religije, etično-mistične strukture, spasenjski i eshatološki usmjerene. Kroz povijest se raščlanilo na više konfesija (rimokatoličanstvo, pravoslavlje, protestantizam, nestorijanstvo i monofizitstvo) i njima odgovarajućih crkava (Rimokatolička crkva, Pravoslavna crkva, protestantske crkve i istočne pretkalcedonske crkve).

Kršćanska era počinje Isusovim rođenjem, i po njemu je određena nova era.

Hrišćanstvo je najveća svetska religija -- sve frakcije zajedno imaju oko 2,1 milijardi vernika, ili oko jedne trećine svetskog stanovništva.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

 
  •  

Free forum | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Signalizirajte zloupotrebu | Napraviti svoj blog