Dobro dosli!
Ulogujte se ili registrujte svoj nalog :)
DRAGI CLANOVI NAKON 10 GODINA RADA FORUM CE BITI UGASEN DO KRAJA 2015 GOD. OTVARANJE NOVOG FORUMA BICE NAJAVLJENO NA FB STRANICI https://www.facebook.com/Alex.astrology

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » EZOTERIJA » Spiritualizam » sanjalica » FENOMEN SANJANJA

FENOMEN SANJANJA

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1default FENOMEN SANJANJA taj 31/8/2008, 00:12

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
Zašto sanjamo?
Zbog psihološke samoregulacije i duševne ravnoteže.

Imaju li naši snovi ikakvu funkciju? Psihološku ili fiziološku?
Snovi služe za uspostavljanje ravnoteže i na psihološkom i na fiziološkom planu.

Koliko cesto sanjamo? Da li uvjek sanjamo, samo se svakog sna ne sjecamo?
Ako nam je psiho-fizicko zdravlje u redu, sanjamo uvjek. Odsustvo snova uvjek ukazuje na neki poremecaj, a može biti ozbiljno upozorenje.

Zašto se nekih snova ne sjecamo?
Pamcenje snova ovisi o tome iz koje faze spavanja- sanjanja se budimo.

Zašto se ne sjecamo snova u potpunosti, nego samo nekih dijelova?
Sa snovima je kao i s budnim stanjem, ego pravi selekciju i odreduje što mu je važno, a što nije, što može podnijeti, a što ne može, pa to odgurne spasonosnom zaboravu. Ego je i sanjac i sanjani i selektor.

2default Re: FENOMEN SANJANJA taj 31/8/2008, 00:16

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
Freud je snovima davao funkciju održavanja spavanja, Jung je pak preko snova kompenzirao one dijelove psihe koje nismo razvili tijekom budnog stanja.....Mnogo je bilo teorija o funkciji snova no, da li se je napokon postigao konsenzus i stekla znanstvena saznanja o snovima?

Svi su oni dali svoj doprinos, no rad na snovima ce se još razvijati, a treba uvažavati i prastara znanja o snovima koja ponovo izranjaju iz mora zaborava i vremena. Snovi su duhovna tvorevina i njima se prije sviju, trebaju baviti transcendentalna i transpersonalna psihologija.

U nekim se teorijama spominje kako snovi pomažu pri rješavanju problema, da li se slažete s tom tezom?

Svakako pomažu i to na više nacina; explicitnom porukom (što je vrlo rijetko), upozorenjem, slutnjom, telepatskom porukom u snu (što je takoder rijetko) ili vec gotovim rješenjem, što se isto rijetko dogada. Uglavnom je to šifrirana, simbolicka poruka koju treba pravilno protumaciti.

Da li se kroz snove rješavamo napetosti?

Da, to je jedna od bitnih funkcija sna kod zdrave osobe, kod ljudi sa ozbiljnim psihofizickim disfunkcijama, napetost kroz snove se može pojacati, pa snovi mogu potpuno i izostati jer su preteški i dodatna opasnost za potpuni rasap osobnosti.

Možete li nam reci cemu služe snovi?

Sanjacu su snovi vrata koja vode preko, ispod i iznad praga svijesti.San nam donosi sadržaje koji nam u stvarnosti, zbog naših ogranicenih osjetila izmicu, a važni su za nas i našu cjelovitost i zdravlje i treba ih osvijestiti. No, u užem smislu rijeci funkcija svakog pojedinog sna ovisi o vrsti sna, njegovom kontekstu i njegovom sanjacu.

Koja tumacenja snova postoje uz ona psihološka i fiziološka? (Duhovna, energetska.....)

Recimo: informativna, dijagnosticka, telepatska, vizionarska, poucna, prorocka, mitološka, itd.Iako ja nisam za takve podjele jer san uvjek treba osvijetliti sa svih strana i dobro razmotriti sve razine.

Da li su snovi božanskog karaktera? Da li su snovi od Boga, kojima nas ono božansko želi uputiti u buducnost ili nas inspirirati u vezi sa necim?

Pošto vec znamo da snovi govore jezikom simbola, jezikom koji treba prevoditi (dešifrirati), tumaciti, pošto isto tako znamo da je simbol arhetipski izraz neceg veceg od nas i neceg veceg od sadržaja koji sugerira, jednostavno stižemo do arhetipske dimenzije, to jest do podrucja božanskog.Ako su simboli iz tog podrucja, snovi moraju biti božanskog karaktera.

Što sve snovi mogu izražavati?


Nagovještaj, slutnju, upozorenje, informaciju, detalj koji nam je falio, upozorenje, viziju, odgovor na pitanje, poziv itd.

PREUZETO SA NETA

3default Re: FENOMEN SANJANJA taj 31/8/2008, 23:26

Gost

avatar
Gost
Lavice,sanjala sam uzasno veliku zmiju,koju sam ubila,defakto otkinula sam ju glavu,znasli mozda sto bi to trebalo da znaci!?
Inace imas pohvalu za ovo sto si postavila

4default Re: FENOMEN SANJANJA taj 31/8/2008, 23:35

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
obicno zmija uvek predstavlja neprijatelja-javnog ili skrivenog svejedno....posto je velika,znaci ni neprijatelj ili neprijatnosti nisu male....ali ti si je ubila...to bi trebalo valjda da znaci da ces izaci iz neke situacije kao pobednik...pa sad ne mora o biti poslovno,moze biti i ljubavni uspeh....u svakom slucaju je dobro!!!

5default Re: FENOMEN SANJANJA taj 31/8/2008, 23:59

Gost

avatar
Gost
tmlavica ::obicno zmija uvek predstavlja neprijatelja-javnog ili skrivenog svejedno....posto je velika,znaci ni neprijatelj ili neprijatnosti nisu male....ali ti si je ubila...to bi trebalo valjda da znaci da ces izaci iz neke situacije k
ao pobednik...pa sad ne mora o biti poslovno,moze biti i ljubavni uspeh....u svakom slucaju je dobro!!!
Lavice,eto ja se nadam,da se to odnosi na moj privatni zivot!!!!!!!!!jos jednom puno ti hvala!

6default Re: FENOMEN SANJANJA taj 1/9/2008, 00:03

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
MA NISAM TI JA BAS NEKI STRUCNJAK...SAMO SE RUKOVODIM PO TOME STO JA BAS INTENZIVNO SANJAM I SNOVI MI CESTO UKAZUJU NA DOGADJAJE...NAJLAKSE CES RASTUMACITI SVOJE SNOVE AKO STALNO ZAPISUJES SNOVE PA PRATI STA TI SE DOGADJA...PA TAMO GDE SI ZAPISALA SAN NAPISI I DOGADJAJ KOJI SE DESIO...TAKO CES ZNATI ZA UBUDUCE STA TI ZNACI STA...

7default Re: FENOMEN SANJANJA taj 1/9/2008, 00:20

Gost

avatar
Gost
tmlavica ::MA NISAM TI JA BAS NEKI STRUCNJAK...SAMO SE RUKOVODIM PO TOME STO JA BAS INTENZIVNO SANJAM I SNOVI MI CESTO UKAZUJU NA DOGADJAJE...NAJLAKSE CES RASTUMACITI SVOJE SNOVE AKO STALNO ZAPISUJES SNOVE PA PRATI STA TI SE DOGADJA...PA TAMO GDE SI ZAPISALA SAN NAPISI I DOGADJAJ KOJI SE DESIO...TAKO CES ZNATI ZA UBUDUCE STA TI ZNACI STA...
E,bas si slijedit cu tvoj uput!!!!!

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

 
  •  

Free forum | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Signalizirajte zloupotrebu | Napravi besplatan blog