Dobro dosli!
Ulogujte se ili registrujte svoj nalog :)
DRAGI CLANOVI NAKON 10 GODINA RADA FORUM CE BITI UGASEN DO KRAJA 2015 GOD. OTVARANJE NOVOG FORUMA BICE NAJAVLJENO NA FB STRANICI https://www.facebook.com/Alex.astrology

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » ASTRO TEME » Astro dnevnik » MILE DUPOR

MILE DUPOR

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1default MILE DUPOR taj 11/9/2008, 12:52

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
Intervju sa Milom Duporom za časopis Start

novinar:Mladen Pleše

Naši reporeteri posjetili su Milu Dupora, umirovljenika iz Korčule, koji je dosad izdao petnaestak knjiga. Njegova su djela vrlo tražena i popularna jer se u njima, kako tvrdi autor, razotkrivaju mnoge tajne i misterije.DUPOR: EPPUR SI MUOVE!

Najveću popularnost korčulanski astrolog stekao je knjigama «Šta vas čeka 1973.» i «Zvijezde-ljubav-seks» koje su, zapravo, jedan golem horoskop. U njima svatko može pročitati kakav je ljubavnik, kakvi su mu seksualni kapaciteti i koji mu partner najviše odgovara. A koga to danas zanima?

U nas je pravi podvig kad netko doživi da mu se tiska desetak knjiga. Nema mnogo književnika, znanstvenika i publicista koji su u tome uspjeli. Stoga je izlazak petnaeste knjige Mile Dupora, umirovljenika iz Korčule, dočekan kao mala senzacija. Želeći našim čitateljima predstaviti neobičnog spisatelja, uputili smo se na Korčulu, gdje smo u mjesnome turističkom uredu upoznali vedrog i čilog sedamdesetogodišnjaka. Pomalo se i začudio kad je saznao za razloge naše posjete.

- Dok sam bio mlađi, želio sam postati popularan i slavan, ali sada mi to zaista nije potrebno. ne želim biti naš Daniken, neću se isticati. Bolje je biti tih osrednjak, zavučen u svoju sredinu, da te nitko ne vidi i ne čuje. Što bi mi koristilo da postanem poznat? Samo bih izgubio mir koji mi je neophodan za stvaranje.

Stoga smo se gotovo pobojali da ćemo se vratiti kući neobavljena posla, no, na sreću Mile Dupor vrlo je komunikativan i pričljiv čovek. Čim se povela riječ o njegovim knjigama, zaboravio je na sve, raspičao se tako zanimljivo da mu uopće nije bilo potrebno postavljati pitanja.

- Moj je opus prilično šarolik. Prvu sam knjigu izdao još 1939. godine, pod naslovom «Idu Slaveni..» Uvredio me Hitler trabunjanjem o nadmoći germanske rase, tako da sam napisao knjigu u kojoj sam obradio slavensko pitanje i u kojoj sam jasno prorekao da će Hitler izgubiti rat. Ta je knjiga ubrzo postala vrlo tražena, ali je nakako dospjela u ruke Talijanima koji me, zbog nje, zamalo nisu strijeljali. Na sreću nekako sam se izvukao, ali nakon toga dugo nisam pisao. Nije to bilo od straha, nego zbog toga što sam bio vrlo zauzet poslom. Tek kad sam umirovljen, mogao sam se sasvim posvetiti pisanju.

Zanimljiv je životni put Mile Dupora, izravnog potomka nekog hugenota, kako kaže.. Rođen je 1905. godine u Lici, završio je osmogodišnju školu, a nakon toga, kao i većina Ličana, otišao u finance. Budući da je bio nemirne prirode, promijenio je više od dvadesetak mjesta, dok se nije obreo na Korčuli. Tu se oženio i napokon primirio.
Oduvijek je, kaže, bo sklon razmišljanju i proučavanju prirode. Dobivši solidnu naobrazbu, osobito se bavio helenizmom. Tako je već zarana razmišljao o tome je li, prije naše postajala još neka visoko razvijena civilizacija? To ga je dugo progonilo, pa nije bilo druge nego prihvatiti se pera i odgovoriti na to vječno neodgovoreno pitanje.

- Da kojim slučajem Platon nije pisao o Atlantidi, ja bih je jednostavno morao izmisliti. Kako bih inače mogao odgovoriti na sva ona pitanja koja postavlja Daniken. Atlantida je postojala, i tu za mene nema dileme!To sam lepo objasnio u knjizi «Atlantida vapi za priznanjem». Lako je kazati da je Daniken lopov, varalica, hohštapler i što sve ne, ali na njegova pitanja ipak valja odgovoriti. A u dvadesetak tisuća knjiga, u kojima je pisano o Atlantidi, pravoga odgovora nema. Tek sam ga ja pronašao. Možda će vas začuditi kako to da znanstvenici nisu dali odgovore na njegova pitanja. Njima je , znate, svejedno; glavno da imaju diplomu koju mogu objesiti na zid. Znaju vam oni sve o kopitarima, na primjer, ali o Atlanditi nemaju pojma. O tome se, naime na fakultetima ne uči, pa nitko ništa i ne zna.

Očito da su glavni poticaj za Duporovo pisanje bile knjige Ericha von Danikena koje su stekle veliku popularnost u svijetu.

- I da znate da jesu! Razljutilo me to što se Daniken drsko rastrubio svijetom. Kažem, postavlja on pametna pitanja, ali nema pojma ni o čemu. Zbog toga sam morao napisati nekoliko knjiga da bih mu odgovorio. Mogao je on zbuniti neznalice, mene ne! Ponekad se i sam čudim kako je na lijepak mogao uhvatiti i učene ljude. Naprosto ne mogu povjerovati da ima koji smatraju da su nekoč na Zemlju došla bića iz svemira koja su nam ostavila razne strojeve i izume. Ta idite, molim vas. Pa nisu, valjda bili ludi. Ne idu Amerikanci i Sovjeti u Svemir da bi nekome nešto poklonili. Ma kakvi! Sve što imamo na Zemlji, delo je naših ruku, i to sam zorno objasnio u svojim knjigama.

GRCI: SJAJNI PLAGIJATORI

Njigov nemiran i istraživački duh nije nikada mirovao. Bilo je dovoljno, na primjer da pogleda fotografiju sa sfingom pa da odmah prione na posao.

- Imam solidnu klasičnu naobrazbu, dosta sam proučavao grčke filozofe, i odmah sam zapazio da nijeda od njih nije odgovorio odakle sfinga i zašto je upravo onakva kakva jest. I laiku je na prvi ogled jasno da ona ne može biti djelo divljaka. Vidite, Grci su bili sjajni plagijatori i ništa više. Onjušili su da u Egiptu nešto ima i svaki čas jurili su tamoupijajući sve što su čuli. Poslije su umovali i pisali knjige kao da su oni sve izmislili, a kad tamo, sve su to već prije znali stari Egipćani. Herodot na primjer, o sfingi nije napisao ni riječi. Zašto? Zato jer je osetio da je to bauk i ostavi se ćorava posla. A što je posrijedi? Sfinga je sastavljena od dijelova bika, orla, lava i čovjeka. To su , ujedno i četiri znaka zodijaka, a istodobno imaju i četiri bitna elementa Einsteinove teorije: materiju, vrijeme, energiju i prostor. Znači da su za tu teoriju znali i stari Egipćani. Oni su prirodu sagledavali panteistički, bez bogova i mitova kojima smo mi danas opterećeni. No, kao i sve civilizacije koje su dozrele, i njihova je morala umrijeti. Oni su to, dakako osjetili, pa su željeli ostaviti iza sebe nešto trajno i neuništivo. Strojevi od željeza lako zarđaju i propadnu, pa su se dosjetili da naprave sfingu, od golema kamenja. No, to nije ništa neobično ni novo. Čitao sam da ljudi u Japanu i Americi zakopavaju duboko u zemlju sve pronalske i tako ih ostavljaju drugim civilizacijama kad naša propadne.

U najvećem dijelu knjiga koje je dosad objavio obrađuje – astrologiju! I dok razgovarate s tim vrlo rječitim i zahvalnim sugovornikom, lako ćete zamijetiti da je astrologija, zapravo, njegova jedina prava ljubav. Kadar je satima pričati o njoj tako uvjerljivo i sugestivno da čovjek gotovo povjeruje u ono što Dupor govori.

- Astrologija se nalazi na pragu svake iskonske kulture. To je grandiozan sistem u koji je, doduše, taško podrijeti, ali valja pokušati. Jer, unutra se nalazi ono zrno istine uz pomoć kojega je moguće odgovoriti na sva pitanja. Baviti se proučavanjem predhistorije a da ne poznajete astrologiju, sasvim je naivno. Na žalost, danas je astrologija u rukama mističara i okulista koji žele stvoriti novu religiju. Ima doduše, u svijetu stotine tisuća astrologa s visokim obrazovanje, ali što im to vrijedi kad nikada neće doći do onoga zrnca istine.

A kad šjor Dupora zapitate je li on došao do biti problema, je li pronašao ono zrno istine, samozadovoljno će se nasmiješiti, lice će mu se ozariti, tiho će uzdahnuti, slegnuti ramenima i, kao krivac, priznati:
- Jesam! I u svakoj svojoj knjizi otkivam po dio istine. Pročitajte samo knjige»Filozofija četiri elementa», «Ne vjerujte, provjerite» ili «Spiralni putevi Gospodnji», pa će vam mnogo toga biti jasno. Da vam sada počinjem to objašnjavati, nema nikakva smisla; ništa ne biste mogli razumjeti.

KNJIGE IZ CRNOG FONDA

Sve dosad izašle knjige Mile Dupor je sam izdao. On je pisac, urednik, korektor, grafički urednik...

- Pa ne mogu ja te knjige ponuditi nekom državnom poduzeću. Oni će odmah tražiti da pronađem dva recenzenta. A gdje ću ih naći? Tko će od njih razumjeti ono što pišem? Zbog toga knjige izdjem sam, pa barem nemam nepotrebnih problema. Otkad sam u mirovini znatno je lakše jer radim honorarno, pa se stvori neki crni fond, nešto se posudi, pa se izda knjiga. Ali mnogo dajem prodavačima, gotovo pedeset posto od cijene. No, meni nije stalo do zarade, glavno je da se pokriju troškovi.

Najveće zanimanje javnosti pobudile su knjige «Što vas čeka 1973» i «Zvijezde-ljubav-seks». One su bile sjajno primljene kod Duporovih čitatelja. A kako i ne bi kad su obje zapravo golemi horoskopi. U njima se može pronaći sve: od predviđanja događaja do toga da svaki čovjek odmah pronađe koji mu znak najbolje odgovara. Problemi ljubavi i seksa tu su sasvim razgolićeni i objašnjeni.No, kad spominje te dvije knjige, Dupor ne zaboravlja napomenuti da ih je objavio samo zato da bi zaradio novac za ozbiljnije radove.

- Napisao sam ih popularno i za puk. Tako sam želeo privući ljude da čitaju moje knjige. A da sam ipak radio vrlo ozbiljno, najbolje govori podatak da sam u knjizi «Šta vas čeka 1973» predvidio, na primjer, pad dolara kao o tome nitko nije mogao ni sanjati, a našlutio sam i katastrofu broda «Berge Istra» i nemire na Cipru. Moram priznati da sam bio i sam time iznenađen.

Istini za volju valja reći da ta knjižica ima 40-tak stranica i da nije tko zna kakva uspjeh kad se od tolikh stvari pogode samo dvije ili tri. Neće rado spomenuti ni to kako je predvideo da će se situacija u Belfastu smiriti, da će umrijeti vođa talijanske opozicije... Stoga smo ga upitali nije li on ipak slučajno pogodio ono s dolarom i «Berge Istrom».

- Eto zbog takvih pitanja ne želim praviti horskope. Čovjek ne pogodi sve, i odmah se svi uhvate za ono gdje je pogrešio. Da bih nešto pogodio, moram znati sve elemente, mnoštvo padataka i masu detelja. u mojem bi štabu moralo raditi najmanje desetak ljudi, i tek bih onda mogao pogađati s više sigurnosti. Ljudi su nezahvalni pa moram dobro paziti što govorim. Jednom sam se našalio pa sam rekao nekoj znanici da će sutra biti potres. I ta je jadnica sa svojom obitelji provela cijelu noć na nekom polju. Zato je bolje da šutim. Čovjek s tim stvarima mora biti vrlo oprezan i paziti da ne pretjera. Osim toga, neke stvari ne mogu kazati, mogu pogriješiti pa što bi mi onda ljudi rekli. Svi od mene traže čuda, a astrologija je kao i sve ostale nauke, kao medicina i ekonomija, na primjer, nešto se pogodi, a nešto ne!

SLUČAJU NOGOM U STRAŽNJICU

- Znači, ipak da se, stvari mogu samo slučajno pogoditi?
- Meni je najveći cilj dati slučaju nogom u stražnjicu iz nauke. Kakav slučaj? Njega nema. Sve je zakonitost. Zar mislite da sam ja slučajno predvidio potres u Makarskoj. Nisam, imao sa prilično podataka pa sam mogao sa sigurnošću pretpostaviti da će biti potres. Doduše, napisao sam da će potres biti na Braču, a i pogriješio sam za šest dana. No, nećemo o tome jer to je vrlo skliska materija. Ima astrologa koji prekardaše pa završe u zatvoru. Stoga radije popričajmo o knjizi «Zvijezde-ljubav-seks». Nju sam napisao zato jer sam znao da je seks u modi, da ljudi vole čitati o njemu, i tako sam ih želio privući da pročitaju nešto o astrologiji. I tu sam tačno napisao: koji se znakovi najbolje slažu, kakav je netko ljubavnik, i stotine drugih stvari. To uopće nije teško napisati. no, mene zanima i druge stvari. Zašto Saturn u Vagi, kad je u šestom polju obavezno donosi kamen u bubregu. To mene zanima. Na ta i slična pitanja odgovorit ću u knjizi «Astromedicina» koja će uskoro izaći. Mene zanima samo bit. Je li postojala Atlantida. Jeste! Onda više nemam tu što raditi, idemo dalje proučavati druge probleme.

Šjor Dupor nikada ne čita horoskope u novinama. Kaže da je to neozbiljna rabota koja ga uopće ne zanima. Ljuti se pomalo i na vlade nekih zemalja i Ujedinjene narode kojima je, još prije nekoliko godina, poslao nacrt novoga kalendara koji je napravio i koji bi, tvrdi Dupor, umnogome izmijenio dosadašnji glup i nepraktičan kalendar.

- Navikao sam se na nerazumevanje. Ljudi su tromi, nerado se mijenjaju i teško prihvaćaju nove stvari. Siguran sam da će tek nakon moje smrti ljudi cijeniti ono što sam im ostavio. No, meni je to draže, barem će me za života ostaviti na miru. Znate, uvjeren sam da imam pravo. Da nemam, zar bi toliko radio. No, ja se za to neću boriti. Baš me briga ako svi ljudi kažu da pišem gluposti. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ako me, pak, odvedu pred giljotinu, neću se uzbuditi; tiho ću reći :»Eppur si muove», ali sebi u rukav. Da nitko ne čuje.

Svako dobro..
IZVOR..ASTRO-ART

2default Re: MILE DUPOR taj 11/9/2008, 12:53

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim

3default Re: MILE DUPOR taj 28/9/2008, 00:25

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
IZ KNJIGE MILJE VUJANOVIĆ ''MILE DUPOR I JA''Veliki učitelju

Nekoliko puta sam pročitala Vaše pismo i sigurna sam da ste u svom životu napisali i mnogo lepih pesama. O tome doduše, niste napisali ni jednu jedinu reč, ali ja sam sigurna da ste sve svoje knjige mogli pisati u stihovima, kao što su to nekada činili drevni astrolozi. Poznato je da je i Vaš veliki zemljak Nikola Tesla pisao pesme, ali ih nikada nije objavio. Ako ja budem postala jednog dana poznati i priznati astrolog (mada Vas nikada neću prevazići), volela bih da o meni i zvezdama koje proučavam, neko napiše pesmu.
Da li ste dovršili tekst knige ''Zvijezde-ljubav-seks''?
Učiniću sve da dođem na par dana kod Vas na Korčulu. Volim Vaša pisma, ali ništa ne može zameniti živu reč. Nečije reči ubijaju, a Vaše vraćaju u život.

Pozdrav

Svetlo na Kamenu

* * *

A gdje ste? Ja svim snagama zadržavam ''bablje leto'', a Vi se niste ni počela svlačiti. Kamen će se ohladiti, svetlo će se ugasiti, kip na izvoru će progovoriti - Milje nema!
Koncem mjeseca možda i ja naletim u Beograd ali na vrlo kratko. Poslao sam g.Maksimoviću moj rukopis ''Zvijezde-ljubav-seks''. Sad je konačno dovršen, još ću samo popraviti par rečenica kad tamo doletim, a dotle možda on odluči štogod. Ako požete kod njega pročitajte na zadnim stranicama nešto o egzaltiranim oblicima seksa Škorpiona i Bika.
Također sam poslao i moj prevod sa francuskog ''Kama Sutra'' od prije rata. Ali, to je već poznato.

Sfinga govori, Milja ćuti.
Drage su mi obe zagonetke.

Pozdrav Mile

* * *

Dragi Mile

Uvek sam mislila da sam jaka i neuništiva, ali sada se nalazim u veoma teškoj životnoj situaciji, čije detalje ne mogu da Vam otkrijem. Kamen se teško razbija, a ja teško otvaram svoje srce, i još teže pričam o sebi. Ipak, rešila sam da Vas zamolim da zavirite u moj horoskop i efemeride. Kakve su se to demonske sile ustremile na mene? Moram da donesem jednu veoma važnu životnu odluku i želim da to bude zaista moja odluka. Ne volim da mislim tuđom glavom, ali u ovom trenutku jedina glava kojoj verujem je Vaša. Osećam se kao da sam u mračnom tunelu iz kojeg nema izlaza. Ništa nije nagoveštavalo takav nagli preokret u danima bezbrižnosti i sreće. Zato sam bila uverena da sam ''božija miljenica'' i da mi se ništa loše ne može desiti.
Šta sada da radim?
Nikome ništa loše nisam učinila, a trpim duhovne i emotivne muke kao najveći grešnik. Bojim se da ne napravim pogrešan korak i da ovu moju životnu situaciju ne učinim još komplikovanijom. Zato mi je potreban Vaš savet, Vaše reči podrške, jer Vi život posmatrate sa one besmrtne strane, kao zvezda na nebu koja svetli i trepće, smejući se i tugujući dok posmatra nas Zemljane, kako pravimo gluposti u našom kratkim i prolaznim životima.
Proleće je, sve cveta, pupi i buja. Život se raduje životu, a meni se više ne živi.
Očekujem Vaš ''pojas za spasavanje''

Milja

* * *

Hrabro draga Milja,

Lavice. Kad u parafu vidim zaokružen simbol Lava vjerujem da možete sve savladati pa i sebe; a to je ono po Solomonu što je najteže. Bez da imam uvida u Vaše intimne stvari situacija mi je jasna kao na dlanu. Prije nekoliko dana Saturn dodiruje ono mjesto gdje je u Vašem radiksu bio Uran.To je 17 stepen Blizanaca. Tu je na 19 st. Bio i Vaš Mars. Mjesto neobično osjetljivo, a naročito za eros jer je to 5. polje. Situacija je delikatna, nećete znati kakvu odluku treba donjeti. Kad donesete jednu odmah će se ubrzo ispostaviti da je ta pogrešna. Morate mjenjati loš stav u gori. K tome kao vis major dolaze neumitno prepreke. Možete imati posla čak i sa zakonom ili nekom sličnom silom. U svakom slučaju sa sobom najviše. Saturn tu dolazi sada prvi put iza rođenja i tu će se opet navratiti iza daljih 29,5 godina. Teško onda Milji, jer mene neće biti za savjete. Dotle Miljo, sudbinu u ruke, učite moju knjigu, učite vladati sobom. Uveče kad idete spavati umjesto drugih misli usredotočite se na jedinu misao: kako ću sutra prenijeti nove krize?
Saturn je sporih kretanja i ostavlja tragove. Zato je neobično važno ne učiniti neke važnije poteze, ne donijeti sada neke odluke koje mijenjaju položaj. Jer, kasnije se ne bi dalo ništa popraviti. Teški odnosi će doći sa ljudima, naročito sa konzervativnima i tvrdoglavima. I pazite, iza ovog prolaza Saturn nailazi na mjesto Mars radiks. To traje čitav mjesec maj. Jedna rijetka kriza. Srećom nema loših znakova direkcija i Solarnog horoskopa. Inače teško Milji. Ovako, ipak će ostati živa, i prvom zgodom ćemo morati opipati.
Ja se sve skanjujem da doletim u Beograd. Sad opet mislim za 1.Maj. Iako će toga dana biti nešto saobraćajnih nesreća. A moram i u Rijeku. To je na drugi kraj zemlje. Pišem Atlantidu i skoro je gotova, pa bi to u Rijeci dao u štampu. Za Maksa još ne pitam. Ako što bude konkretno on će već javiti; ako ne ništa. Rukopis može i čekati, meni je drago da sam ga dovršio. Još imam ubaciti par zanimljivih stvari, a stvar ostaje uvjek zanimljiva.
Milja, meni će biti drago ako ovamo naletite. Dakako, ja nemam čarobnu metlu pa da Saturna na nebu pomaknem da prođe brže. Ali svaka dobra riječ u ovakve krize liječi.
O nikakvoj ljubavi sada nema govora. To je 5.polje koje se tiče srca, ljubavi, mladosti, publike, glume itd. Sve to odjednom ulazi u stašne krize, nepopravljive lomove. Sreća je da SA nema zaokreta i stajanja, prolazi u normalnom hodu, pa takođe sve proći dok prođe ovaj mesec maj. Dotle ćemo misliti na onu Milju iz onog filma gdje ima toplih kamenova, a na kraju pada kamenje u more i nijedan ne pogađa Miljinu lepu glavu. To je glavica Miljo još uvek neki brilijant u kruni djevojačkog carstva prestonica. Mislite na to i izdržite.

Pozdravlja:

Mile

ASTROLOGUS

4default Re: MILE DUPOR taj 28/9/2008, 01:16

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
MILE DUPOR, rodjen u Lici u mjestu Gracac, 14.11.1905. godine. Skoro citav svoj zivot proveo je na Korculi, gdje je radio kao carinik. ...Bio je poliglota i s lakocom je ucio iz raznih knjiga, na raznim svjetskim jezicima.
...Za svoga zivota napisao je vise od 20 knjiga. Proucavao je povijest starih civilizacija, desifrirao poruke starih naroda, normalno iz ugla astrologije, i za sobom ostavio djela trajne vrijednosti. Proucavao je kako proslost, tako i buducnost. U svojim prorocanstvima stigao je do 3995. godine, a Nostardamus
"samo" do 3795. godine.
...Pred tiskanje knjige 1934. godine "Uvod u modernu
astrologiju", Ministarstvo financija trazi misljenje Filozofskog fakulteta da bi autora proglasili abnormalnim i uklonilo ga iz drzavne sluzbe...
9.11.1944. upozorava na bombardovanje Korcule (sto se i desilo), ali vojni tuzilac trazi Duporovu glavu jer, po njegovom, to je mogao znati samo njemacki spijun. Godine 1961. upozorava na zemljotres na Bracu (koji se desio sedam dana kasnije), ali je pred vlastima bio odgovoran za uznemiravanje javnosti...(*2)

Mile Dupor, astrolog, erudit, mislilac - bio je (tako je slucaj hteo) moj ucitelj astrologije jos uvijek nedovoljno priznate na nasem tlu... "Sveto pismo" nagovjestava pojavu raznih laznih proroka koji ce biti kaznjeni. Mile Dupor nije bio prorok. On je bio samo istiniti i humani tumac jezika astrologije. Zahvaljujem nebesima sto sam ga upoznala.

/Ucenica, Milja Vujanovic-Regalus, Beograd, 1.7.1991./

...Uz potpuno neshvacanje okoline i svijestan da ga smatraju cudakom, sve slobodno vrijeme posvetio je astrologiji i filozofskim tezama koje proizlaze iz nje. Dosao je do mnogih dragocijenih saznanja, pripremio obilje statistickog materijala, pokazao pravi put mnogim mladim entuzijastima, a u poznim godinama dio svega toga iznio u nekoliko svojih knjiga. Nazalost, smrt ga je sprijecila da objelodani bar veci dio planiranog... Tuzno je i nepravedno sto nas otac za zivota nije dozivio punu satisfakciju za sve godine svog upornog i zaljubljenickog traganja. Ali, kako bi on rekao: "Sudbinu ne mozes izbjeci, samo ublaziti."

/Boris, Svanimir i Jan Dupor/

Kako je Mile Dupor ucestalo bio na meti ondasnje javnosti, prozivan kao nepodoban, i cudak kojeg su se mnogi sramili, spise nije imao kome ostaviti, osim crkvi. Navodno je ostavio dva puna mornarska kovcega Zupniku i Katolickoj Crkvi na Korculi. Sto je s tim spisima? Tko, gdje i kada je pregledavao, i dali je sve to pregledano? Nama danas ostaje i dalje velika nepoznanica?

SA NETA

5default Re: MILE DUPOR taj 28/9/2008, 02:16

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
Osim odličnog poznavanja astrologije poznavao je fiziku, astronomiju, medicinu, hermetizam i još štošta drugoga. Primjera radi, u doba velikih ratnih previranja kada se u Evropi već pomalo kuhalo, on je prevodio Kama Sutru. Kaže njegova natalna karta… iz osobnog gušta.

U doba kada je on radio i živio (II svjetski rat) život je ljudima bio težak općenito, a kamoli jednom karizmatičnom astrologu poput Dupora. Tako da se može reći da je bio "prilično neshvaćen"….premda je neshvaćen vrlo blagi izraz jer je zbog svojih prognoza često optuživan i zatvaran kao špijun.

Dupora su zanimale i mnoge druge teme koje su nadilazile tadašnje astrološke okvire poput smisla čovjekova postojanja i civilizacije, veze svemira i atomskog svijeta, flore i faune, ulozi Slavenskih naroda u vremenima koja dolaze i još mnogo toga. Evo jednog citata iz njegove knjige o filozofiji 4. elementa koja jasno govori i o njegovoj filozofiji:

"U shemu 4. vrhovna elementa uklopljena je sva priroda, nema čuda ni odstupanja, svijet se oživotvoruje u materiji, živi u vremenu, spiralnim krugovima se gasi i pali. Da bi shvatili svu tu igru snagom razuma moramo zabaciti sitna cjepkanja u analizama i krupna heruvimska nadahnuća proroka i sveprirodu gledati u elementarnim načelnim oblicima."

Dupor je proučavao povijest starih civilizacija pa u svojim knjigama često govori o pracivilizaciji koja nam je ostavila brojne tragove i znanja što opisuje u svom djelu "Atlantida vapi za priznanjem". Njegovo najpopularnije djelo "Ne vjerujte provjerite" smatra se svojevrsnim udžbenikom natalne astrologije, a knjiga "Astrološki i hermetički spisi" i danas je prava riznica podataka. Osim pisanja knjiga u posljeratnom razdoblju Mile je odškolovao i određeni broj svojih učenika.

Iako iz njegovih djela snažno izvire sarkazam, a djela su mu pomalo obojana fatalističkim škorpionskim bojama, Duporov izričaj je unatoč snažnoj proročkoj noti jedinstven, plastičan, te vrlo dojmljiv i danas. Jedan od rijetkih pisanih članaka o njemu iz tog vremena je intervju objavljen u časopisu Start. Dupor je umro 1981. godine u Rijeci.


Napisao je niz vrijednih dijela:


▪ Idu Slaveni (1939. godina)
▪ Uvod u modernu astrologiju
▪ Ne vjerujte provjerite (1970. godina)
▪ Astroračuni, analize, prognoze
▪ Astromedicina
▪ Zvijezde, ljubav, sex
▪ Sfinga govori
▪ Filozofija 4. elementa
▪ Velika tajna zodijaka
▪ Atlantida vapi za priznanjem
▪ Spiralni putevi gospodnji

6default Re: MILE DUPOR taj 28/9/2008, 02:16

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
A evo i njegove poznate poruke mladim naraštajima astrologa koja vrijedi i danas, izrečena baš u njegovu stilu:

"Vi mladi, ne prezajte od prezira učenih, smješka pseudoučenih i hvale neukih, ne robujte nasljeđenim školama, idite smjelo za istinom dokle su vam puti, u mračnom moru narodnih predanja od iskona bolni biser čeka vas…."

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

 
  •  

Free forum | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Signalizirajte zloupotrebu | Napraviti svoj blog