Dobro dosli!
Ulogujte se ili registrujte svoj nalog :)
DRAGI CLANOVI NAKON 10 GODINA RADA FORUM CE BITI UGASEN DO KRAJA 2015 GOD. OTVARANJE NOVOG FORUMA BICE NAJAVLJENO NA FB STRANICI https://www.facebook.com/Alex.astrology

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » EZOTERIJA » Spiritualizam » feng shui » FENG SHUI-OSNOVE

FENG SHUI-OSNOVE

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 9/8/2008, 03:15

bejbi

avatar
clan
clan
________________________________________
Feng shui drevno umijeće uredjenja doma i okolisa

U drevnoj Kini se govorilo: "Ako je sklad u domu, bit će reda i u narodu. Ako je reda u narodu, bit će mira u svijetu". Na početku smo novog tisućljeća i sve više shvaćamo da je planetu na kojem živimo i nama potreban sklad za sretnije i zdravije življenje, a to možemo postići ovim kineskim umijećem usklađivanja života sa silama svemira. Ovo iskustvo se prenosilo s generacije na generaciju tisućama godina sve dok se nije ustanovila umjetnost (ako ne i znanost) koju danas znamo pod nazivom - Feng Shui, što se prevodi kao "vjetar i voda".

Feng Shui prvi put je korišten u drevnoj Kini kako bi se njime odredila najpovoljnija mjesta za položaj grobova predaka (s najboljim vidikom) kako bi mogli pomoći svojim nasljednicima dajući im blagoslov i sreću. Tek kasnije stari Kinezi počinju po tim principima graditi palače i važne zgrade i spomenike, sve dok cijela naselja nisu projektirana i građena po principima Feng Shuia. Danas najočitiji primjer gradnje i projektiranja gradova je Hong Kong - zar nije očit njegov nevjerojatan napredak?

Feng Shui sadrži ogromno znanje i za njegovo učenje na istoku je potrebno najmanje 30 godina naukovanja kod Feng Shui majstora. Feng Shui se razvio iz vječnih načela I-chinga (Knjiga promjena), yina i yanga, teorije o pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal i voda), ali i načina na koji oni utječu na gibanje energije u našem okolišu.

Većina zapadnjaka ima vrlo ograničenu predodžbu o ovoj složenoj umjetnosti, misleći kako je ona vezana samo za unutrašnje uređenje i razmještanje namještaja - ali to je samo tek jedna grana Feng Shuia. Ovo učenje obuhvaća i orijentaciju (položaj zgrade u odnosu na strane svijeta ili značajna topografska svojstva), odabiranje smjera (učinci kretanja u određenom smjeru kompasa), astrologiju, boju, dijetu, medicinsku dijagnozu i drugo.

Pretpostavka je da želimo naučiti kako živjeti sretan, ispunjen i uspješan život. Mnogi od nas su zaboravili kakav život može biti. Osjećamo se otuđeni od zemlje, otuđeni jedni od drugih i otuđeni od mnogih temeljnih izvora. Kada nismo u ravnoteži s onim što nas okružuje, postajemo fizički, mentalno, emocionalno i duhovno bolesni. Feng Shui nas ponovo povezuje sa silama prirode, uči nas živjeti u skladu s prirodom, u skladu s našom okolinom i s prostorom u kojem živimo. Feng Shui je most koji povezuje duhovno i materijalno, to je znanost sutrašnjice i vjerujem da ćemo kao ljudi naučiti živjeti u harmoniji s prirodom i energijom koja nas okružuje.
Svakako nama najinteresantnije područje Feng Shia je kako stvoriti zdraviji okoliš u domu i na poslu. Pretpostavimo da ozbiljno želite primijeniti principe Feng Shuia, ono što vam savjetujem je da počnete prvo malo po malo eksperimentirati. To zahtjeva strpljiv i otvoren um koji zna dobro promatrati. Recimo da želite preurediti dnevnu sobu. Tada prvo započnite s jednom promjenom u skladu s načelima Feng Shuia, npr. promijenite položaj trosjeda i fotelje, promijenite svjetlo ili ukrase u drugim bojama koje se preporučuju za to područje. A zatim pratite što vam se događa u sljedeća tri tjedna. Nakon toga razmislite što vam se dogodilo bilo dobro ili loše. Ako vam se zaista dogodilo nešto loše vratite stari raspored ili pokušajte napraviti neku drugu promjenu. Ovakav pristup povećati će vašu sposobnost zapažanja i početi ćete uređivati svoj dom u skladu sa stvarnim okolnostima. Bit svega je da u životu usvojimo neke navike i principe koji nam gode. Ako je u vašem životu sve u redu i zadovoljni ste svojim načinom života, možda bi bila reška sve mijenjati. Oslonite se na svoj unutarnji instinkt i iskustvo

2default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 9/8/2008, 03:16

bejbi

avatar
clan
clan
Energizovanje pet elemanata

Teorija pet elementa osnova je za sve grane kineske tradicije proricanja.
Od astroloških prognoza do proročkog predviđanja, razumevanje produktivnih i destruktivnih ciklusa pet elemenata - načina na koji dolaze u interakciju kako bi stvorilii pozitivnu, povoljnu ili negativnu, nepovoljnu energiju - bilo je od izuzetne važnosti.

U feng šuiju, osobine elemenata utiču na osam sektora kompasa. Četiri kardinalna i četiri sekundarna pravca odgovaraju određenom elementu. Zato je najjednostavniji metod stvaranja dobrog feng šuija energizovanje elemenata na pojedinačnim sektorima kompasa. Od osnovne je važnosti razumevanje osobina elemenata.

Osim direkcija na kompasu, feng šui takođe podrazumeva da sve u univerzumu poseduje nevidljive vrste energije koje imaju osobine elemenata.

Godišnja doba, boje, oblici, pravac energetskog toka, čak i brojevi, imaju svoje ekvivalente u elementima. Njihove osobine i asocijacije treba zapamtiti, jer se primena teorije elemenata nalazi iza svake feng šui dijagnoze i svakog feng šui leka.

Brojne feng šui tehnike za uvećanje energije takođe imaju koren u teoriji pet elemenata, što se na kineskom jeziku nazuva VU KSING.

Korišćenje terapije elementima veoma je delotvorno. Međutim, ono je suptilno i ukupna količina svakog elementa utiče na konačnu ravnotežu. Nikada se ne sme zaboraviti da suština feng šuija jesu ravnoteža i harmonija, i da je preterana zastupljenost nilo kog elementa nepovoljna. Prevelika količina vode uvek dovodi do davljenja, a prevelika količina vatre do spaljivanja, bez obzira na bilo šta drugo.

Kombinacije boja

Postoje povoljne i nepovoljne kombinacije boja. Evo nekih nepovoljnih kombinacija:

Crveno/ plavo ili crveno/ crno (veoma loše za južni ugao)
Crveno/ metalno (veoma loše za zapadni ili severozapadni ugao)
Zeleno/ žuto (naročito štetno za jugozapad i severoistik)
Žuto/ plavo (izuzetno loše za sever)
Zeleno/ metalno (izuzetno loše za istok i jugoistok.)

A evo i nekih povoljnih kombinacija:
Zeleno/ crveno (odlično za jug, dobro za istok i jugoistok tokom zimskih meseci)
Crveno/ žuto (odlično za jugozapad i severoistok)
Žuto/ metalno (odlično za zapad i severozapad)
Metalno/ plavo (odlično za sever)
Plavo/ zeleno (odlično za istok i jugoistok)

Produktivni ciklus elementa

Ciklus elementa odslikava neprekidan produktivni ciklus. To je harmonična interakcija povoljna za privlačenje dobrog šeng č? ija. Jedan element proizvodi drugi u kružnom toku energije. Trebalo bi da se trudimo da u našem životnom prostoru stvorimo ovu vrstu harmonije.

Iz produktivnog ciklusa sledeće osobine elemenata mogu se primeniti u feng šui svrhe:

Voda je dobra za drvo, ali drvo iscrpljuje vodu.
Drvo je dobro za vatru, ali vatra iscrpljuje drvo.
Vatra je dobra za zemlju, ali zemlja iscrpljuje vatru.
Zemlja je dobra za metal, ali metal iscrpljuje zemlju.
Metal je dobar za vodu, ali voda iscrpljuje metal.

Da bismo sproveli finiju analizu, evo primera konstruktivnog korišćenja elemenata:

Kada želimo da energizujemo element drveta na jugoistoku, možemo u taj sektor uvesti vodu (recimo fontanu ili bazen za ptice). To obezbeđuje dodatnu pozitivnu energiju za jugoistok. Ali, da bismo energetisali vodeni element na severu, ne bi trebalo da u taj sektor uvodimo drvo (recimo neku biljku), jer to odvlači vodu sa severa, iscrpljujući je.

Rezultat je slabljenje energije severa, iako elementi drveta i vode nisu disharmonični.

Mnogo je bolje vodu na severu energizovati uvođenjem metalnog kontejnera, koji simbolično drži vodu. Metal proizvodi vodu, dok je drvo iscrpljuje.

Destruktivni ciklus elemenata

Ovaj ciklus je suprotan produktivnom. On ilustruje kako i suviše velika snaga određene kombinacije elemenata može dovesti do destrukcije. To su kombinacije elemenata koje uvek moramo izbegavati.

Destruktivni ciklus ilustruje kako jedan element može biti nasilan prema drugom, Iz praktičnih razloga savetuje se da element metala ne stavljamo u sektor drveta, jer bi to bilo pogubno pošto metal uništava drvo.
Međutim, možemo uzeti u obzir postavljanje malog predmeta od metala na velikoj površini drveta; ovde je smrtonosnost metala za drvo uravnotežena veličinom elementa drveta. Kroz proces dolazi do transformacije veze između metala i drveta u pozitivnu, jer mali metal (recimo alat) može uvećati vrednost drveta (recimo, njegovim pretvaranjem u nameštaj).

Na isti način posmatrajmo odnos vatre i metala. Vatra uništava metal, ali bez toplote vatre ne bi se mogli proizvesti ornamenti i nakit.

Ili, uzmimo slučaj vatre i vode. Voda gasi vatru i zato je loša za nju, pa ta dva elementa treba držati odvojeno. Međutim, ako uzmeo u obzir da vatra vodu pretvara u paru, koja predstavlja moć, u određenim okolnostima odnos vatre i vode može biti povoljan...
__________________

3default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 17/8/2008, 02:34

lavica

avatar
aspektastro tim
aspektastro tim
OSNOVNI PRINCIPI FENG SHUIJA

1. Qi
2. Yin i Yang
3. Pet elemenata

Energija, Qi

Energija, Qi (čita se: Čh´i) daje oblik svim stvarima i ujedno ih ispunjava njihovom suštinom.
Tri osnovne vrste Qi su:

1. Qi Zemlje
2. Qi Čoveka
3. Qi Neba

Praktikanti feng shuija prevashodno proučavaju Qi Zemlje, energiju tla. Cilj primene feng shuija je stalna snabdevenost lokacije vitalnom energijom, Qi.

Yin i Yang

Qi se ispoljava u vidu Yina i Yanga.
Yin je ženski princip, dubok, taman, hladan i složen.
Yang je muški princip, svetao, lak, topao i jednostavan.
Dva principa obitavaju u dinamičkoj ravnoteži.
Dobra lokacija sadrži oba principa: i Yin (planina) i Yang (reka).

Pet elemenata


Pet ‚‚elemenata‚‚ su:
Drvo, Vatra, Zemlja, Metal, Voda.

Drvo predstavlja mladalačku energiju koja je u vezi sa novim počecima.
Vatra predstavlja strastvenost i inicijativu.
Zemlja govori o stabilnosti, marljivosti i
čvrstini.
Metal je u vezi sa rukovođenjem i preciznošću.
Voda je izvor mudrosti i inteligencije.

4default Feng shui - osnove :) taj 2/10/2008, 13:21

Maki

avatar
STAR clan
STAR clan
Jeste li ikada primijetili da vam se zivot poceo odvijati drugim tijekom preselivsi se u drugu kucu, stan ili nakon nadogradnje dodatnih prostorija. Mozda vam se netko od vasih prijatelja na to pozalio. Ili je sve krenulo nabolje? Svakim prostorom tece energija koja mora biti izbalansirana da bi se i vi u tom prostoru osjecali dobro. Vjestina balansiranja energije postora, bilo da je to kuca, ured, ili vrt dobro je poznata u Kini vec vise od 3000 godina i zove se Feng Shui (izgovara se Fong Shvej). Nazalost, kineskom kulturnom revolucijom unistene su sve tada poznate skripte i zapisi tako da danasnje znanje o toj vjestini uglavnom dolazi iz Hong Konga, Malezije i Singapura. Danas se Feng Shui prakticira u mnogim zemljama, narocito USA, Velikoj Britaniji i Australiji gdje postoje skole i tecajevi, nakon kojeg se postaje Master of Feng Shui.

Da bi razumjeli Feng Shui moramo razumjeti kako tece energija koju kinezi zovu Chi. Naime svaka stvar, svaki prostor posjeduje energetsko polje, a svako energetsko polje se nadovezuje na sljedece. Uporedimo to s potokom koji tece, ulijeva se u rijeku koja se na kraju spaja s morem. Ukoliko mi jedrimo tom rijekom protiv struje svakako da cemo morati iskusiti teskoce na tom putu. No, ukoliko idemo u korak s ritmom prirode i nas ce zivot biti ispunjen ravnotezom i harmonijom. Spomenula bi ovdje nekoliko vrsta energije koja nas okruzuje: Prije svega nebeska energija koja nam dolazi od planeta i konstelacije planeta. Zatim energija koju je kreirao covjek, a koja nas svakodnevno okruzuje (TV, kompjutori, klima uredjaji i sl). Zatim energija koju kreiraju klimatski uvijeti: vjetrovi, temperatura zraka i sl. (dobro nam je poznato da ljudi iz tropskih krajeva imaju zivlji temperament od ljudi sa sjevera) . Jedan od vaznih oblika energije je i ona koja ostaje od predaka, te ljudi koji su nekada stanovali na tim prostorima. Kako se povijest ponavlja tako i u osobnom zivotu, naslijedjujemo povijest ljudi koji su prije nas stanovali u tom prostoru. No, pogledajte dva tradicionalna shematska prikaza Feng Shui-a. Prvi nazivamo magicnim kvadratom, drugi Bagua plan. Naravno, oba shematska prikaza odnose se na prostor u kojem zivimo, a podijeljen na 9 segmenta sa svojim znacenjima.

1. VODA Pripada polju karijere, no moramo znati da je taj dio prostora predstavlja i vise od samog posla kojim se bavimo. Takodjer predstavlja i zivotni put. Ukoliko taj dio kuce nedostaje, stanari lako pobolijevaju, ukoliko je taj dio kuce isturen dobro je za financije i posao.

2. ZEMLJA Podrucje patrnersva bilo da je samo poslovno, profesionalno ili bracno. Ukoliko taj dio nedostaje zena koja zivi u kuci moze prolaziti kroz teskoce.

3. GROM Podrucje koje pripada precima, roditeljima, autoritetima i svim onima koji nad nama imaju izvjesnu moc: bankarima, sefovima na poslu i sl. Ako je taj prostor negativan ili nedostaje stvara teskoce u obiteljskim odnosima, teskoce u zapocinjanju novih poslova i realiziranju planova.

4. VJETAR Pripada podrucju bogatstva, prosperiteta i srece u zivotu. Ukoliko taj dio nedostaje stanare prati losa sreca, donosi probleme sa zakonom, gubitak novca i sl.

5. TAI CHI Peto polje koje objedinjava svih ostalih osam polja. Najvazniji dio kuce, treba ga drzati vlo urednim i cistim. Vrlo rijetko da taj dio kuce nedostaje. Ukoliko imate atrij ili mali vrt u sredisnjem dijelu kuce vazno je da bude manji od 1/3 cjelokupnog unutrasnjeg prostora.

6. NEBO Pripada prijateljima koji vam pomazu kada ste u nevolji, putovanjima, te dobrotvornim organizacijama. Ovim dijelom kuce vlada muska energija, ako je negativan ili nedostaje donosi depresiju, nepostenje i slabost, a muskarac ce provoditi vise vremena na poslu nego sto je to potrebno. Utjece na zdravlje muskarca.

7. JEZERO Polje kreativnosti koje prije svega pripada dijeci, zatim hobijima i uzicima. Vrlo je preporucljivo da taj dio kuce bude isturen, no ukoliko je negativan ili nedostaje, ukucani ce imati malo uzitaka u zivotu ili zivot bez djece.

8. ZNANJE Polje koje se odnosi na ucenje i obrazovanje, ali ne samo na stjecanje diplome nego i unutarnje znanje i mudrost. Ukoliko prostor nedostaje, zena moze imati teskoce s reproduktivnim organima, nemogucnost zacetka djeteta, a ukoliko je isturen donosi sebicnost i sklonost svadjama medju ukucanima.

9. VATRA Polje zivota koje se odnosi na slavu i popularnost. Ako taj dio nedostaje ili je negativan ukucani postaju iskompleksirani, provode vrijeme brinuci se sto drugi ljudi misle o njima, nemaju samopouzdanja.

5default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 2/10/2008, 13:26

Maki

avatar
STAR clan
STAR clan
Litopunktura

Kako uravnoteziti energije u svom zivotnom prostoru i privuci srecu, zdravlje i blagostanje?

U novije vrijeme uocljiv je sve veci interes za radiesteziju. Sve vise ljudi, u slobodno vrijeme, provodi manje radiestezijske eksperimente, pokusavajuci da odrede "dobra i losa" zracenja u njihovoj okolini. Pa ipak, uslijed manjka literature na nasem jeziku, uglavnom je manji broj upoznat s povjescu radiestezije i osnovnim nacelima na kojima se ona razvila.

Gdje se tocno radiestezija prvi puta pojavila tesko je utvrditi. Najstariji pisani dokumenti poticu iz drevne Kine i tamo je to bila vrlo detaljno razvijena nauka zvana Feng-Shui ili u prevodu "nauka o vjetru i vodi". Posto u to vrijeme nauka i filozofija nisu bili odvojeni kao discipline mozemo reci da je to ujedno bio i filozofski sistem vezan za uspostavljanje harmonije izmedju covjeka i prirode.

Osnova tog kineskog sistema bila je postavka da je zemlja zivi organizam koji moze patiti, biti bolestan i ranjen ili ako se nalazi u dobroj harmoniji s kozmickim silama, doprinositi razvoju, blagostanju i dobrom zdravlju biljaka, zivotinja i ljudi koji zive na njoj. Razlika izmedju harmonije i disharmonije utvrdjivala se kretanjem energije Chi koja u kineskoj filozofiji predstavlja univerzalnu kreativnu energiju, takozvanu zivotnu silu i ima slicno znacenje kao i prana kod indijaca. Stari mudraci koji su poznavali Tao (prauzrok svih stvari) mogli su vidjeti kretanje Chi-a u svemu postojecem i utvrditi dali se radi o njegovom aktivnom (jang) ili pasivnom (jin) aspektu. Na taj nacin, pracenjem Chi-a kod covjeka, nastala je Kineska tradicionalna medicina, a pracenjem Chi-a Zemlje i neba nastao je Feng-Shui ili nauka o vjetru i vodi.

Premda je prijasnji princip relativno jednostavan, radi se o jednom nevjerojatno razradjenom sistemu za pracenje kozmickih i zemaljskih energija i uspostavljanju ravnoteze izmedju njih i covjeka. Feng-Shui je imao dvostruku ulogu i to da zivima osigura idealne zivotne uvjete, te da uz pomoc tog znanja povecaju plodnost zemlje i svoje blagostanje. Isto tako, sluzio je da mrtvima osigura idealno mjesto za vjecni pocinak, sto je ponekad bilo cak i vaznije od zivota na ovom svijetu. S vremenom su se odvojile dvije skole. Jedna je vise paznje poklanjala promatranju krajolika i prosudjivanju na osnovu njegovih oblika, dok je druga koristila jedan specifican istrument, neku vrstu radiestetskog kompasa zvanog Lo pan, s kojim je odredjivano kretanje energije u okolini.

Pri promatranju energetskog tijela Zemlje moze se uociti odredjena slicnost sa akupunkturnim meridijanima kod covjeka. Naime, kod Zemlje postoje takodjer snazni energetski tokovi i kinezi su ih nazivali zmajevim stazama. Ti energetski tokovi ovisno o harmoniji ili disharmoniji jina i janga mogu imati pozitivan ili negativan utjecaj na covjeka. Na isti nacin, kao pandan akupunkturnim tockama kod covjeka, slicna energetska cvorista na Zemljinoj povrsini nazivana su sjedistem zmaja i to do mjesta na kojima Chi zemlje iz dubine izlazi na povrsinu.
Zanimljivo je da su kinezi veliki dio svoje arhitekture bazirali upravo na ovim principima.Tako je na primajer "Zabranjeni grad" (carska palaca) u Pekingu gradjen striktno prema ovim principima. U njihovoj primjeni islo se tako daleko da su gradjena citava umjetna brda i skretani tokovi rijeka samo da bi se pozitivna zemljana energija usmjerila prema carskom prijestolju koji je trebao biti izuzetno jako energetsko sjeciste zemaljskih i kozmickih energija, adekvatno snazi i moci cara. Pa ipak, to znanje nije bilo iskljucivo pravo samo careva nego su se njime koristili i obicni ljudi posto je savjete davala jedna vrsta svecenika koje su nazivali jahaci zmajeva. Tradicija jahaca zmajeva sacuvala se sve do danas u Singapuru i Hong Kongu tako da je tamo i danas uobicajno konzultirati "jahaca zmajeva" prije kupovine gradjevinskog zemljista ili kuce. Kod uredjenja vrta ili preuredjenja stana potrebno je takodjer postivati principe Feng-Shui-a da se ne bi narusila prvobitna harmonija.

Vas ce vjerojatno zanimati i neke detaljnije prakticno primjenjive instrukcije, ali zato bi nam trebalo daleko vise prostora. Idealno mjesto za zivot trebalo bi biti postavljeno na mjestu sjecista dvaju brda i to na pola puta izmedju prijevoja i nizine. U odnosu na strane svijeta brda bi se trebala nalaziti na sjeveru, a otvorena nizina prema jugu s tim da u nizini vijuga rijeka s istoka prema zapadu. Kuca bi takodjer trebala biti okrenuta prema jugu, a drvece se sadi uvijek sa sjeverne strane kuce. Smatra se da drvo smjesteno ispred ulaza u kucu trosi dio Chi-a namjenjenog ukucanima. Radi se o zaista vrlo razradjenom sistemu koji omogucuje ponovo uspostavljanje narusene harmonije uredjenjem okolisa i unutrasnjosti mjesta stanovanja. Kao poslijedicu takvog djelovanja dobivamo estetski vrlo lijepu zivotnu sredinu koja podrzava njezine zitelje u njihovom radu. To su tek neki najosnovniji principi s kojima bi se slozio i svaki nas arhitekt. Poznato je da se u Zagrebu mjesta za stanovanje na najvisoj cijeni nalaze u sjevernom dijelu grada, na obroncima Medvednice, sto u potpunosti odgovara prije opisanom idealnom slucaju. Prema legendi se tvrdi da ce oni koji zive na mjestu na kojemu je uspostavljena harmonija prirodnih sila zivjeti dugo i sretno, u blagostanju i ljubavi.

Zanimljivo je da su u novije vrijeme i neki ljudi na zapadu postavili slicne teorije premda sigurno nisu znali za kinesku radiesteziju. Tako je u Velikoj Britaniji sada vec satavljena karta koja prikazuje mrezu "zmajevih staza" preko cijele Engleske. Cijela stvar zapocela je od jednog covjeka, koji nije bio "okultista", niti clan neke magijske ili ezoterijske grupe. Zvao se Alfred Wotkins, imao je 65 godina, a u mladosti je radio kao zastupnik pivovare koja je pripadala njegovom ocu. Takav posao podrazumjevao je stalne putne obaveze, no to mu nije tesko padalo posto je vrlo volio seoske predjele. Bio je takoreci zaljubljen u engleske pejsaze i fotoamaterizam. S vremenom su ga zaokupili specificni pejsazi na kojima su bile uocljive promjene u geometriji zemljista i rastu biljaka i izgledali su kao ostatci drevnih, davno napustenih puteva.Osim toga ti putevi bili su cesto povezani sa drevnim megalitskim spomenicima i obiljezeni menhirima, tako da je on vjerovao da je pronasao mrezu drevnih puteva. To je bila vrlo logicna ideja posto su menhiri mogli pretpostavljati neku vrstu prometnih znakova, a drevna svetista mjesta okupljanja i trgovine. S vremenom su mu se pridruzili i drugi takodjer zainteresirani za otkrivanje drevnih puteva. Teorija o drevnim putevima se pocela rusiti kad je utvrdjeno da oni medjusobno ne postuju zakonitosti koje ima svaka prometna mreza. Utvrdjeno je da cesto idu paralelno na udaljenosti od dvadesedak metara, te da vrlo cesto odjednom bez razloga prestaju. Objasnjenje je pronadjeno tek nakon njegove smrti. Radiestezisti su utvrdili da se radi o energetskim tokovima i nazvali su ih "brazde". Potvrdjeno je da menhiri nisu neka vrsta prometnih znakova nego su ubodeni u te energetske tokove te da imaju neobicna svojstava da vrlo intenzivno zrace ili akumuliraju energiju. Sva stara paganska svetista nalaze se na cvoristima "brazdi" i u narodu obicno kruze legende da su to mjesta ispoljavanja natprirodnih sila. Mnogi istrazivaci tih energetskih tokova i sami potvrdjuju da su takodjer imali razne dozivljaje parapsiholoske prirode na takvim mjestima. Jedan od najpoznatijih istrazivaca "brazdi" arheolog i rasljar T.C. Letbridge razvio je vrlo opsirnu teoriju o njihovom porjeklu i upotrebi u okviru koje je ineresantna pretpostavka da menhiri u stvari predstavljaju pokusaj akupunkture Zemlje.

Sada vise nije tesko uspostaviti vezu izmedju "zmajevih staza" i "brazdi". Slicnih primjera ima i u ostalim dijelovima svijeta.

Jedno od svetih mjesta plemena Sijuksa je Stojeca stijena u Juznoj Dakoti. Vracevi iz plemena Sijuksa imaju obicaj da trljaju ledja u taj maegalit radi revitalizacije iscjeljiteljskih, telepatskih i vidovnjackih moci.

Slican primjer megalitskih spomenika su i Las Bolas Grandes - "orijaske lopte" koje se naoko bez logicnog rasporeda prostiru preko cijele Kostarike. Da li i one slijede neke nevidljive "brazde", jos se nitko nije sjetio ispitati.

6default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 2/10/2008, 13:28

Maki

avatar
STAR clan
STAR clan
Efekti prenatrpanosti

Kuca je kao zivo bice. Njen dah Chi ulazi i izlazi kroz vrata i prozore i plovi kroz hodnike i sobe.
Kad plovi neometano izaziva osecaj lakoce i udobnosti. Ali kada je ometen pretrpanoscu, desava se suprotno : elementi u telu se remete i to se odrazava na nase zdravlje i ljubav.
Posmatrajuci fenomen pretrpanosti u kucama - namece se jasan zakljucak da je on usko povezan sa instiktom samozastite i ogradjivanja od drugih sa jedne strane i osecaja nesigurnosti sa druge strane, onoga ko u toj kuci stanuje.
Prenatrpanost sustinski korespondira sa elementom Zemlje. Ako je Zemlja negativna covek brine, ako je pozitivna ona podstice i hrani.Osobi koja pretrpava svoj prostor je potrebna i podrska i podsticaj. Cesto je prisutno kod ljudi sklonih anksioznosti - oni cuvaju papire kutije ostecene stvari i prosto se osecaju blokiranim da se od svih tih nepotrebnih starudija odvoje.
**Prenatrpanost u blizini ulaznih vrata uvek ukazuje na otpor i strahu koji se ima prema spoljnem svetu o odbojnosti prema izlasku van. Ali jasno pokazuje da osoba samu sebe saplice u ostvariavanju svojih ciljeva.
**Pretrpane police nad glavom ili stvari podignute do plafona ukazuju da se strepi od iznenadnih neocekivanih a nepozeljnih desavanja.
**Pretrpanost prostora ispod kreveta uvek rezultira tako sto se chi stagnira i pretvara se u sha(negativnu energiju) koga telo apsorbuje dok se spava. Cak i ako su stvari uredno spakovane po kutijama samo izmestanje ispod kreveta na neko drugo mesto - ce u vrlo kratkom roku rezultirati poboljsanjem zdravstvenog stanja.

Dijagnostika pretrpanosti se vrsi na 3 nacina (ja cu prepisati samo prva dva jer je za treci neophodno iscrtavati skice)
-Metod 8 tacaka
-Metod 5 elemenata
-Metod ljudske figure

Metod 8 tacaka

Tacke : znanja, porodice, novca, ugleda, braka, dece, prijatelja, karijere.
Prema shemi (koju je gore Alexandra postirala) posmatra se koja je od tacaka prenatrpana i analizira se postojece stanje u toj oblasti covekovog ziovta. Ukoliko postoje problemi u datoj oblasti a istovremeno i prenatrpanost stvarima u toj tacki - treba izvrsiti preuredjivanje , slaganje,sortiranje po kutijama kovertima , bacanje nepotrebnog.

Metod 5 elemenata

Prenatrpanost koja se moze naci u razlicitim prostornim direkcijama ugrozava sledece elemente:

**nered i pretrpanost u sredistu stana - ugrozen element zemlje - indukuje preveliku brigu i o sebi i o ukucanima a ukazuje na bolesti zeluca, slezine i pankreasa.

**nered na severoistoku i / ili jugoistoku takodje je ugrozen element zemlje i efekti su isti.

**ako se pojavljuje na zapadu ili severozapadu - ugrozen je element metala - sto odslikava konfliktima zbog nekontrolisanosti. A takodje i ukazuje na probleme koji se ticu pluca i debelog creva.

**na severu ugrozen je element vode a ovo indukuje da se kriju osecanja prema drugima i utice na pojavu anksioznosti i probleme koji se ticu bubrega i besike.

**na istoku i jugoistoku ugrozen je element drveta - sto utice da se postaje konfuzan i neodlucan a ukazuje na jarost i probleme koji se ticu jetre i zucne kese.

**nered i prenatrpanost na jugu ugrozava element vatre - donosi problematicne ljubavne veze i ukazuje na nasilno ponasanje ali donosi i probleme srca, tankog creva, digestivnog trakta i imunitetnih funkcija.


Metod ljudske figure
Uglavnom se pravi analogija ljudskog tela i stambenog prostora , a pretrpanost odredjenih delova stambenog prostora - najcesce ocitava bolesne delove tela. (neophodan je crtez svakog stana da bi se pravilno analiziralo)

7default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 2/10/2008, 13:31

Maki

avatar
STAR clan
STAR clan
Umetnička dela u bojama prirode

Svi dekorativni predmeti koje imate u svom domu, šalju specifične poruke, koje utiču na vaš život. Stvari koje vas okružuju mogu uticati na vašu karijeru, zdravlje i odnose sa ljudima. Feng šui se ne odnosi samo na mesta, već i na nas, kao i na naše poimanje prostora u kojim živimo i radimo. Važno je da se okružite stvarima koje volite i koje vas čine srećnim.

Umetnost je veoma značajna, međutim ona može imati skrivena i otvorena značenja. Prošetajte po svojoj kući, obiđite sve prostorije i pokušajte da osetite kako fotografije, skulpture i slike koje ste postavili u ambijent, utiču na vas. Umetnička dela će vam pomoći da izrazite vaša stremljenja, nade i životne pobede.

Međutim, pre nego što na zid postavite neku sliku, obratite pažnju na njenu moguću skrivenu poruku, a kada je protumačite, razmislite da li je to ono što treba da vas okružuje u datom životnom periodu. Na primer, ukoliko se nalazite u lošoj ljubavnoj vezi, nije poželjno da svakodnevno na zidu gledate sliku na kojoj je predstavljena oluja. Bolji izbor je idilična scena iz prirode ili slika dvoje ljudi koji se drže za ruke.

Umetnici se izražavaju kroz kolorit i formu. Da li ste ikada razmišljali o bojama koje se sreću u prirodi i zašto su u eksterijeru zastupljene baš te nijanse?

Zelena boja podstiče na život i stimuliše. U prirodi to je boja hlorofila, koja pomaže rast biljki. U kući će vas navesti da pozitivno razmišljate i radite.

Plava je boja neba i sama po sebi predstavlja tajnu. Plava ima najkraću talasnu dužinu od svih boja spektra. Ona vas neće stimulisati da napredujete, već će u vama probuditi tajanstvenost.

Crvena kao da kaže: Stani i pogledaj ko sam! Ona ima najdužu talasnu dužinu u spektru i često se sreće na laticama prelepog tropskog cveća. Crvena stimuliše i inspiriše nas da radimo ono što nam je potrebno.

Žuta je boja sunca koja će u vama probuditi optimistične misli, a budućnost učiniti svetlijom, čak i kada vam se lini da su vam sve lađe potonule. Podstiče pozitivne stavove.

Na kraju, ponovo pogledajte, ali sada pažljivije, umetnička dela koja se nalaze u vašem domu i pročitajte poruke koje ona šalju. Razmislite da li su poruke koje ona šalju odgovarajuća za prostorije u kojima se nalaze. Ili ćete ipak uspeti da se oprostite od tih malih dragocenosti, koje ste pažljivo čuvali svih ovih godina. Napravite test i sačekajte...
I. S.

8default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 2/10/2008, 13:32

Maki

avatar
STAR clan
STAR clan
Recepti za uspeh u životu tradicionalnog kineskog učenja

Sklonite prepreke s puta i - napredujte

Reč prosperitet ne ukazuje samo na novac. To je kao da osećate da imate sve i veru da ćete na neki način uvek biti zbrinuti. Ako vam se čini da do sada niste dovoljno napredovali, čitajte! Nađite zonu napredovanja u vašem životnom prostoru. Okrenite se oko sebe i pogledajte oko sebe. Vidite li išta zbog čega ćete se nasmejati i reći: Ah, zbog toga nisam napredovao! Ukoliko je tako, uklonite tu stvar i bićete na pravom putu.

Raščistite prostor oko vas

- Rasklonite nered, otarasite se nagomilanih stvari koje stvaraju haos. Naročito ako blokiraju prolaz prema nameštaju ili vratima, ili pak skupljaju prašinu zato što stoje predugo na jednom mestu.
- Tavanicu koja se guli i mesta koja prokišnjavaju- ako vam je plafon vlažan i guli se, slična je situacija i sa vašim novcem.

- Toalet- toaleti oduzimaju energiju. S obzirom da se ne možete otarasiti toaleta, bar vrata od te prostorije držite uvek zatvorena
- Životinjski toalet- ista stvar kao i sa "velikim toaletima", pa još ako se osećaju...

- Polomljene stvari - ako je slomljeno, verovatno ste i vi u istom stanju
- Uvele i suve biljke- mrtve ili uvele, one će rasipati energiju u prostoriji.

- Simbole koji nisu u skladu sa prosperitetom - umetničke slike ili drugi oblici umetnosti koji stavljaju naglasak na stvari i pojave koje nisu usklađene (stare stolice, tužni ili siromašni ljudi) ili podsetnik na vaše studentske dane, kada ste bili bez dinara i krova nad glavom, nisu preporučljivi.

Unesite u dom

- Purpurnu, crvenu i zelenu - ove tri boje unapređuju energiju prosperiteta u prostoru. Ametist postavljen u ključnu prostoriu vašeg doma može da igra značajnu ulogu.
- Simboli bogatstva - novac, zlato i sertifikati o deonicama su povoljni u nekom od uglova kuće

- Simboli koji govore "imam baš sve"- slike dece ili ljubimaca, ukoliko mislite da ste na tom polju sve uradili kako treba. Kolaži ili fotografije objekata koje biste voleli da imate su takođe dobra ideja. Stavite ih u kuću i pretvarajte se da ćete uskoro i to ostvariti. Samo pazite šta ćete poželeti
- Zdrave biljke- gajeći biljku koja raste, obezbedićete sebi priliv novca
- Motiv vode u pokretu - neka se vaš novac okreće i raste poput talasa.
I. S

9default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 10/11/2008, 12:49

Jagodica

avatar
moderator
moderator
Feng shui - stvari koje treba izbegavati

Ogledala
Ona su izuzetno moćna pa pa ih treba koristiti pažljivo. Nikad ne trebaju biti nasuprot ulaznim vratima i prozorima, jer tako izbacuju životnu energiju iz prostora, zbog čega se ljudi koji borave u tom prostoru stalno osjećaju iscrpljeno, nezadovoljno i u stalnom nedostatku vremena. Ogledala su još negativnija ako su postavljena nasuprot kupatila ili toaleta, jer tada udvostručuju životne probleme. Kada su postavljena jedno nasuprot drugog, blokiraju energiju pa se čovjek oseća kao "zaglavljen" u mestu. Moraju biti uokvirena. Ogledala sastavljena iz nekoliko delova je izuzetno nepovoljno jer razlama čovekovu sliku, što se očituje u vidu psihičke rastresenosti, posljedice su vidljive i na materijalnom planu kroz nemogućnost organizovanja sopstvenog života i jedne opšte konfuzije.

Ulepsavanje kupatila i toaleta
To je najveća greška koju ljudi rade, jer su ti prostori mesta odlazne energije, čišćenja i pražnjenja otpadnih elemenata, zbog čega moraju biti što neupadljivija, optimalno je da imaju prozor, a ako nemaju, dobro je postaviti biljku. Imati hidromasažnu kadu i sve ostale elemente potrebne za higijenu i kozmetiku je sasvim normalno, ali se proctor nikako ne treba ulepšavati dekorativnim pločicama ili raskošnim uređenjem ili cvećem.

Moderne daske, prozirne u kojima su unutra cvetići, školjke zrače vrlo loše. Daske sa školjkama i cvećem narušavaju zdravlje žene. Takođe je efekat držača četke u obliku slona krajnje nepovoljan - ta kraljevska životinja predstavlja bogatstvo te se na blagostanje porodice ne reflektuje pozitivno kad služi kao držač četke. To se odnosi i na držanje slika ili figurica, dakle bilo kakvih ukrasa. Dignuta daska donosi sukobe, oticanje novca, dobara iz doma, a na ličnom planu ometa koncentraciju i pamćenje.

Suvo cvece i mrtva priroda
Bilo da je osušeno pravo cveće ili naslikano, ono je mrtvo i narušava vitalnost. Ovakvi ukrasi onemogućavaju da se čovek oslobodi loših emotivnih iskustava iz prošlosti te donose nemir i depresiju.

Slike
One koje prikazuju agresiju i tugu, poput suncokreta spuštenih glava ili borbi s bikovima, slavnih bitki, dece koja plaču, smrti, starosti, divljih životinja, apstraktne slike sa oštrom formom, mogu biti umjetnički beskrajno vredne, ali u energetskom smislu u život ne unose nimalo dobra.

Takvim izborom se svesno priziva nevolja. Na slikama su poželjniji motivi mladih radosnih ljudi, pejzaži prirode koja se budi u proleća, cvetna polja, avion pri uzletanju, delfin u skoku, klasje žita, vodopadi naravno kada se postave u odgovarajuće sektore. Sve što svojom tematikom inspiriše i ukazuje na prosperitet. Pikasova slika "Žene koja plače" je za muzej blago, ali za dom - ne.

Jedan od najboljih načina da simbolikom podržite da porodica ostane na okupu je upravo porodični portret na kome svi članovi izgledaju srećno, sliku planine uvek postavite iza prostora u kome sedite jer predstavlja izuzetnu podršku, a sliku vode ispred sebe (da nebude “voda te odnela”). U svakom slučaju nekada nismo spremni da se oslobodimo nekih slika i predmeta koji po feng shuiju ne nose pozitivnu energiju, ali tada morate biti svesni i preuzeti odgovornost za svoj izbor!

Staro
Mnogo energije potroše stvari iz prošlosti koje čovek nadraste i više ih ne upotrebljava, ali ih čuva iz nekog razloga. Zapravo bi ih se trebao rešiti, osloboditi se svih predmeta koje ne koristi, kao i odeće koju nije odenuo duže od godine dana, jer ga ona, gomilajući se u ormaru, sprečava da nabavi nešto novo, i tako i u životu oslobodi mesto za novo, drugačije, za promenu. Sve lepo i ružno što je prošlo - čoveka koči.

Zato na psihu uništavajuće deluju i stare fotografije, pročitane knjige koje se više ne koriste, nagomilani časopisi i novine koji ljudima ne dopuštaju da stiču nova iskustva i razvijaju nove spoznaje.

Tudje
Svi darovi koje smo dobili, a ne sviđaju nam se ili smo ih zadržali iz kurtoazije prema personi koja nam ih je poklonila, uprkos što nam se baš i ne dopadaju, ili nam ni osoba nije u srcu draga, a iz pristojnosti ih ne želimo baciti, energetski silno iscrpljuju. Svaki put kad ih pogledamo, na njihovo prihvaćanje potrošimo česticu energije. Takve darove treba maknuti, jer se time svest oslobađa pritiska koji izaziva.

Neonsko svetlo i lampe
Neonsko svetlo muti auru, frekvencijama je nekad čak i kida te iritira psihu, dok takozvane "štedne" lampe onemogućavaju čoveku oslobađanje od starih, misli, osećanja i problema.

Feng Šui predstavlja samo jedan od alternativnih načina za posmatranje i razumevanje sebe i neposrednog okruženja. Prilikom tumačenja i stvaranja određene vrste energije koristi jezik simbola, što otvara nove puteve razumevanja duhovnosti prostora.

10default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 24/2/2009, 14:23

Jagodica

avatar
moderator
moderator
Strane sveta

U feng shuiju se smatra da strane sveta snazno uticu na nas zivot.

Svakoj strani sveta se pridaju odredjeni kvaliteti, a sa primenom feng shuija mozemo poceti tako sto cemo procitati nesto vise o stranama sveta i odabrati onu/e koja ce nas podrzati u tekucim, odredjenim aktivnostima (spavanje, rad, obedovanje.Pred poznavaocima feng shuija, posebno tradicionalnog, nalazi se sirok izbor kompasnih formula na osnovu kojih se moze urediti prostor. Tako, postoje formule koje prostore i ljude dele u dve kategorije: istocne i zapadne; ovde se prostor uredjuje tako sto se uticaj pojedinih strana sveta podstice - ili smanjuje. Neki praktikanti prostor uredjuju na osnovu orijentacije ulaznih vrata, ili ga uskladjuju sa stranama sveta. Prostor se moze urediti i na osnovu orijentacije zdanja (pri cemu ulazna vrata nisu merodavna), ili karakteristika geomantske karte u svakoj od prostorija...

Opste karakteristike strana sveta

Istok se dovodi u vezu sa zacecem, rodjenjem, budjenjem i novim pocecima.
Okretanje ka istoku se preporucuje onima koji se spremaju da zapocnu nove stvari, kao i svima kojima nedostaju ideje. Svoj radni sto mozemo da okrenemo ka istoku kada zelimo vise poslovnih aktivnosti i bolju poslovnu srecu.
Zapad podrzava racionalno i jasno misljenje, preciznost, organizaciju i biznis. U feng shuiju se dovodi u vezu sa umetnoscu, stvaralastvom, slobodnim vremenom, decom i kucnim ljubimcima.
Na zapadu Sunce zalazi, pa je energija ove strane sveta smirujuca, a zapadne prostorije su pogodne za odmor. Svoj radni sto mozemo da okrenemo ka zapadu ako vodimo dobro razradjeni posao, ili se bavimo knjigovodstvenim uslugama i umetnickim delatnostima...
Sever je izvor mirne energije, i zato se ka ovoj strani sveta okrecemo kada postoji potreba za smirenjem i pauziranjem od aktivnosti. Okretanje uzglavlja ka severu podrzava dubok san i pomaze kod nesanice. Svoj radni sto mozemo da okrenemo ka severu ako se bavimo lecenjem i zdravljem, kada je u poslu koji obavljamo vazna intuicija, kada zelimo da poboljsamo planiranje...
Jug je u vezi sa toplinom, intimnoscu i bliskoscu. Ova strana sveta u nas zivot unosi strast i aktivnost, i idealna je za orijentaciju uzglavlja svih koji tragaju za izgubljenom strascu. Ipak, treba voditi racuna da dugotrajno izlaganje jugu moze doneti hiperaktivnost i probleme sa spavanjem.
Ka jugu se okrecemo kada postoji potreba za samostalnoscu i odvajanjem od drugih, kada zelimo priznanja, poboljsanje statusa i ugleda.
Severozapad je pravac odakle dolaze autoritet, samokontrola i smireno vodjstvo. Onima koji zele da povecaju poslovni autoritet, orijentacija radnog stola ka SZ moze biti odlicna pomoc. Ova strana sveta pogoduje dubokom snu, ali je treba koristiti oprezno, jer one koji imaju puno obaveza moze dodatno opteretiti.

Jugoistok je u vezi sa novcem, ustedjevinom i imovinom. Ova strana sveta podstice aktivnost, a spavanje sa glavom ka jugoistoku poboljsava raspolozenje, podstice drustveni zivot i kreativno ispoljavanje. Svoj radni sto mozemo da okrenemo ka jugoistoku kada nam treba vise srece u poslu, kada zelimo ekspanziju kontakata i ideja.
Jugozapad rukovodi srecom u odnosima, pre svega u ljubavi i braku. Orijentacija uzglavlja ka ovom pravcu smiruje bracne nesuglasice i podstice atmosferu bliskosti i razumevanja medju partnerima.
Jugozapad je sediste zenske energije, i njegovim aktiviranjem se mogu ojacati zene i njihov uticaj u prostoru. Ovo je dobar pravac za orijentaciju radnog stola onih koji se bave odnosima u kolektivu, rukovode timskim radom ili rade sa zenama i bracnim parovima...
Severoistok je u vezi sa obrazovanjem i znanjem. Orijentacija ka ovoj strani sveta jaca volju i motivaciju, ali ne pogoduje odmoru (ovaj pravac je u feng shuiju poznat kao "pravac nocnih mora").
Svoj radni sto mozemo da okrenemo ka severoistoku ako su nam potrebni cvrstina i dalekovidost u onome sto radimo, ili kada zelimo da ojacamo koncentraciju i upornost.

Kako bojama uskladiti prostor sa stranama sveta
Bojama efikasno mozemo da podstaknemo ili oslabimo uticaj pojedinih strana sveta.
Jugoistok, istok: element Drvo koji rukovodi ovim stranama sveta podsticu plava, zelena i crna boja, a slabe ga crvena i bela.
Severozapad, zapad: element Metal koji rukovodi ovim stranama sveta podsticu boje zemlje, bela i svi metalni akcenti, a slabe ga crna, teget i crvena.
Jug: element Vatra koji rukovodi ovim stranama sveta podsticu zelena i crvena boja, a slabe ga plava, teget i zuta.
Sever: element Voda koji rukovodi ovim stranama sveta podsticu plava, crna i bela boja (kao i svi metalni akcenti), a slabe ga boje Zemlje i zelena.
Centar, jugozapad, severoistok: element Zemlja koji rukovodi ovim stranama sveta podsticu boje zemlje (zuta, krem, braon) i crvena, a slabe ga zelena i bela boja.

preuzeto sa neta

11default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 6/3/2009, 11:02

Jagodica

avatar
moderator
moderator
Fontane su moćno sredstvo za aktiviranje vodenih uglova radi privlačenja sreće vezane za novac, medjutim postoje tabui vezani za vodene simbole pa se ne preporučuje postavljati ih u spavaću sobu, zatim sa desne strane glavnih ulaznih vrata gledano iznutra prema vani. Takodje, vodene aramžmane nije dozvoljeno postavljati ispod stepeništa.

U feng shui praksi obično se preporučuju male kućne fontane koje će da omoguće protok vode i stvore jang energiju (pokretna voda), dok veoma povoljan simbol predstavlja lampa pored fontane čija refleksija svjetlosti će da stvara odraz vode na plafonu.

Ukoliko se fontana postavlja u sjeverni sektor, treba voditi računa o odabiru odgovarajuće boje, pa bi najviše odgovarala crna boja, zatim siva, plava ili bijela...
PREUZETO SA NETA

12default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 6/3/2009, 11:04

Jagodica

avatar
moderator
moderator
Fontana od bambusa je idealna za postavljanje u sektorima drveta koji se ojačavaju pomoću vodenih simbola, jer u produktivnom ciklusu elemenata voda hrani drvo....
preuzeto sa neta

13default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 6/3/2009, 11:06

Jagodica

avatar
moderator
moderator
Fontana sa kristalnom kuglom je veoma povoljan vodeni simbol.
preuzeto sa neta

14default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 6/3/2009, 11:09

Jagodica

avatar
moderator
moderator
Evo slike

15default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 16/10/2009, 01:56

Jagodica

avatar
moderator
moderator
Ispunite želje uz pomoć feng shuiaAko ste i vi donijeli neku od ispod navedenih odluka, feng shui će vam pomoći implementirati je u život.

Smršaviti

Da biste smršavili prvo čega se morate riješiti je nered i zbrka u vašem domu. Nered simbolizira prtljagu, a to se manifestira u nakupljanju masnoća u tijelu. Da biste bili mršavi, morate biti i uredni. Stalno održavajte dom urednim i upornost će vam se na kraju isplatiti. Započnite s ladicama, ormarima i stolom. Zatim započnite s krupnijim stvarima. Što manje „smeća“ imate po svome domu, to ćete se osjećati poletnije i imati više energije, a time ćete unositi manje kalorija i imati više volje za vježbanje.

Pronaći ljubav

Ako želite u ovoj godini pronaći ljubav posvetite se svojoj spavaćoj sobi. Ona pokazuje vašu seksualnu perspektivu. Prvo i najvažnije neka vaš krevet jasno gleda prema vratima, ali neka nije u direktnoj liniji s njima. Ako ne možete pomaknuti krevet, postavite ogledalo koje će jasno reflektirati ulazna vrata. Na ovaj način ste se osigurali da ćete primijetiti romantiku kada uđe u vaš život. Sljedeća stvar je da odmaknete krevet od zidova i napravite dovoljno prostora za prolaz oko njega sa svih strana. To simbolizira vašu želju i spremnost da dijelite s drugim. Kako biste još uvećali moć feng shuia stavite nekoliko prekrasnih objekata u dalji od vrata desni kut sobe. Dvije mirisne svijeće, svileni jastuci ili slika strastvenih ljubavnika dobar su izbor.

Pronaći posao

Ako je pronalazak posla prioritet u ovoj godini obratite pažnju na glavna ulazna vrata. Morate se pobrinuti da su u dobrom stanju. Očistite ih i popravite ako treba. Podmažite brave i neka se besprijekorno otvaraju i zatvaraju. Ako teško okrećete ključ, postavite novu bravu. Personalizirajte svoja vrata pločicom s imenom. Uglavnom, što vam bolje budu izgledala ulazna vrata, to ćete lakše pronaći željeni posao.

Želite dijete

Želja da rodite ili posvojite dijete može se aktivirati s nekoliko feng shui stvari. Najvažnije je da ispod svoga kreveta nemate nikakvih predmeta. Kada jednom očistite podnožje kreveta, nemojte ga čistiti sve dok ne dobijete dijete, to je zbog toga što je opuštena i poznata atmosfera najbolja dobrodošlica za dijete. Kako biste održali ugodno okruženje nemojte kupovati mnogo novih stvari ili kretati u projekte renoviranja doma.

Upisati fakultet ili diplomirati

Nevažno da li se radi o završetku studija ili pokušaju upisa na višu razinu obrazovnog sustava trebate se usredotočiti na bliži do ulaznih vrata lijevi kut doma. Tamo postavite slike svojih mentora ili nešto što podsjeća na školu ili obrazovanje. Ako želite upisati točno određenu školu, objesite u tom području njihov logo. Ovaj dio doma aktiviraju zemljani elementi, pa će prirodni kristali i slični predmeti pomoći. Fotografija ili slika planina obješena u ovom dijelu doma popravit će vaše šanse.

Popraviti društveni život

Ako želite postati društveniji obratite pozornost na centralni dio lijeve strane svoga doma. Taj dio predstavlja zajednicu. Drveni elementi mogu aktivirati ovaj dio doma. Postavite zdravu biljku u ovo područje kako biste privukli nove prijatelje. Također, ovo je idealno područje za drveni namještaj i police za knjige, pod uvjetom da nisu potpuno pune. Malo praznog prostora uvijek je nužno kako bi se aktivirao kulturni rast. Ovo morate imati na umu ukoliko ste okruženi toksičnim ljudima. Najbolji način da ih se riješite je očistite ovo područje doma i kreirate što je moguće više svjetla i prostora.

Biti primijećeni

Ako želite biti zamijećeni i isticati se feng shui ima lijek kroz vrata slave. Ona su locirana u centralnom dijelu najudaljenijeg zida vašeg doma. U to područje dodajte snažne vibrantne boje poput crvene, narančaste ili ružičaste. Životinjski uzorci aktiviraju ovo područje, kao i svjetlost. Ako se ovo ne poklapa s vašim ukusom možete na ovo područje istaknuti diplome, nagrade i trofeje. Ili možete na to mjesto postaviti privlačnu svoju sliku i usmjeriti prema njoj jaku svjetlost.

Zarađivati više

Ako želite zarađivati više novaca vaš plan mora uključiti njegovo pohranjivanje na bankovni račun. U protivnom, trošit ćete ga brže nego što dolazi. Kada se radi o financijskim stvarima, uvijek je mudro posvetiti pažnju dalekom lijevom kutu doma. Visoko zdravo drvo u keramičkoj saksiji ovom području može vam pomoći budući da predstavlja rast i stabilnost. Za ekstra sreću stavite nešto novaca u crvenu omotnicu kako biste stimulirali rast.

Putovati

Želite provesti godinu putujući? Tada trebate i svoj dom pripremiti na to. Stavite fotografije željenih odredišta u bliži od ulaznih vrata desni kut doma. Ako želite putovati oko svijeta tada na to područje postavite globus i zavrtite ga svakodnevno. U ovo područje dodajte metalne energije postavljajući metalne predmete. U ovaj kut postavite srebrnu kutiju i ispunite je razglednicama ili fotografijama željenih destinacija.

16default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 22/11/2009, 20:04

Jagodica

avatar
moderator
moderator
Čišćenje životnog prostora

Prvi korak koji se radi kad se krene na (pre)uređenje stana je - čišćenje! Učinite li već samo to učinili ste mnogo, a bez zamaranja s “feng shui” pravilima koja su sama po sebi beživotna ako ne shvaćate bit koja stoji iza njih, i ako sami ne osjećate i ne živite vaš prostor.
Mi zapadnjaci općenito smo naučeni gledati svijet samo kao materijalan, bez dubljeg razumijevanja (a kamoli osjećanja) energija oko nas.
Također smo razvili intelekt u kojem je ukotvljen um a ostale aspekte bića potiskujemo (intuiciju, duhovnost, slobodno ispoljavanje emocija...). Prema orijentalnim učenjima (a i modernoj fizici!) teško je odvojiti materiju od energije, vidljivo od nevidljivog, a na Čovjeka se gleda kao na kompleksno biće čije je fizičko tijelo samo "najgušći" aspekt puno šireg entiteta. Zbog toga su orijentalni mudraci rano uvidjeli vezu između našeg prostora u kojem živimo i nas samih.

Prostor možemo shvatiti kao materijalno proširenje našeg unutrašnjeg stanja. Vjerujem da svi poznajete nekoga tko je rastrojen u svom životu. obično mu i stan izgleda kaotično, zar ne!? To je vrlo očit primjer povezanosti između unutrašnjeg i vanjskog. Međutim, postoje i mnogo suptilnije veze... Kako je većina nas na zapadu centrirana u umu (koji prema orijentalnoj tradiciji ima središte u solarnom pleksusu, trećoj čakri, području želuca, a prema nekima u abdomenu -hari), skloni smo potiskivati naše emocije, našu intuiciju, neugodna iskustva i sve što ne prolazi "cenzuru" uma. Tijekom života uspijemo sakupiti doista veliko breme takvih sadržaja. Budući postoji energetska veza između nas i prostora u kojem živimo, često smo skloni u određenim područjima našeg stana gomilati stvari, staviti glomazan komad namještaja koji blokira protok energije u stanu, ili učiniti bilo koji drugi oblik "disharmonije" kojeg obično nismo svjesni jer nam nitko nikad na to nije ukazao. A upravo te stvari na materijalnoj razini predstavljaju naše unutrašnje blokade i potisnute sadržaje. Radom na uređenju interijera neminovno utječemo i na nas same što ćete moći i sami osjetiti ukoliko ćete pokušati sprovesti čišćenje koje ću objasniti u ovom tekstu. Vidjet ćete kako će vam se pojavljivati razne više-manje neugodne emocije kad ćete svjesno pokušati nešto promijeniti u svom stanu, ali ćete također osjetiti ushit i olakšanje! I da, to je proces koji traje cijeli život! Uvijek ćete nalaziti stvari koje će trebati doraditi, popraviti, preurediti, izbaciti. Bitno je da shvatite da je to dinamičan proces koji uvijek traje, i da naučite u njemu nalaziti UŽITAK. S vremenom ćete osjetiti kako je vaš prostor ŽIV jer ste ga vi oživjeli vašim svjesnim uplivom. nećete ga smatrati samo hrpom zidova i namještaja, nego nečim posve osobnim i živim. Znat ćete tada da je vaš stan doista ekstenzija vas samih!


PRVI KORAK JE "ČIŠĆENJE PROSTORA!"

Naravno, kad uzmete krpu u ruke i počnete prati prozore budite svjesni da to nije samo puko micanje fizičke prljavštine. Na energetskoj razini to predstavlja koliko jasno vi vidite svijet oko vas, koliko sunca puštate u svoj život, i kako drugi vide vas! slično je i s ostalim stvarima. Dajte oduška svojoj mašti da prepozna simboličnu vezu između dijelova vašeg stana i vašeg života, i budite svjesni prilikom čišćenja tog prostora da istovremeno time pomažete i svom unutarnjem stanu! Nije potrebno posebno spominjati koliko je važno da je vaš stan fizički čist i pospremljen!!!Slijedi opis takozvanih "clutter" stvari ("darmar", doslovni prijevod s engleskog) koje odvlače energiju iz vašeg prostora u neželjenim smjerovima i koje bi bilo dobro ukloniti iz stana (NE u podrum, NE kod svojih roditelja!!! Bacite ih, poklonite ih nekome tko to želi, prodajte!!!).
Ukoliko ćete se odlučiti na temeljito pospremanje pokušajte dobro ocijeniti svaku stvar koju uzmete u ruku odgovara li opisu “cluttera”, KAKVE EMOCIJE BUDI U VAMA, i što vam govori vaša intuicija (pri tome uzmite u obzir da strah od micanja blokova također može reći "ne" namjeri da maknete određeni predmet!). U redu je ako odlučite neki predmet ostaviti iako odgovara opisu “cluttera” -bit je u tome da ste SVJESNI te odluke. Možda niste sada spremni na to, ali doći će pravo vrijeme i tada ćete to ukloniti. Zato je važno da takva pospremanja radite s vremena na vrijeme (barem jednom godišnje!). I budite svjesni procesa koji se pritom zbiva!Dakle, što su “clutteri”?

1. STVARI KOJE NISMO KORISTILI DUŽE OD GODINU DANA
(garderoba pogotovo, ali se odnosi i na sve ostalo: knjige, glazba, posteljina, suđe...)
Na psihološkoj razini posjedovanje takvih stvari kreira osjećaj beskorisnosti i besmisla, upravo zbog nekorištenja tih stvari!

2. STVARI KOJE NE VOLIMO (ali ih zadržavamo iz razno-raznih razloga)
One izazivaju i u nama osjećaj nevoljenosti. Želite li se osjećati nevoljeno?

3. PRLJAVE, NEUREDNE I NEORGANIZIRANE STVARI Takva situacija podržava osjećaj kaosa i težine u vlastitom životu.

4. PRETRPANOST (previše stvari na malo mjesta, pretrpani ormari, ladice…)

Takva situacija u nama podržava osjećaj težine i neimanja dovoljno životnog prostora. Ovisno u kojem dijelu stana imamo takvu situaciju taj osjećaj će utjecati na neko od područja života (karijera, odnosi, partnerstvo, novac...).


5. SVE NEZAVRŠENO Nezavršeni poslovi izazivaju osjećaj nemira, i stalno nam šalju nesvjesnu poruku "daj me završi!". Ili završite to, ili odlučite da se više ne želite s tim gnjaviti i uklonite to!

6. STVARI KOJE NAS NA OVAJ ILI ONAJ NAČIN PODSJEĆAJU NA NEUGODNE SITUACIJE U ŽIVOTU I NA BILO KOJI NAČIN IZAZIVAJU NEUGODNE EMOCIJE U NAMA.

Želimo li to i dalje imati u svom stanu (i u sebi)? Bit života je da živimo u sadašnjem trenutku, ali su mnogi od nas često vezani za prošlost. Micanjem takvih stvari pomoći ćemo si da lakše dišemo i budemo usredotočeni na sadašnjost! Pritom se ovdje ne misli na drage uspomene koje u nama bude pozitivne emocije i snagu - takve stvari su naravno poželjne!!!


7. STVARI VEZANE UZ BIVŠE LJUBAVNE ODNOSE

Vežu nas na energetskoj razini uz te osobe i mogu ometati naš sadašnji odnos! Naravno, ovdje je potrebno upotrijebiti razum i odlučiti da li nas neka stvar doista veže na negativan način uz bivši odnos, ili predstavlja dragu i podržavajuću uspomenu na jedan period života.


8. STVARI KOJE NAM VIŠE NE PRISTAJU (niti će nam pristajati!)

Misli se na garderobu (ali se može primijeniti i na ostalo). Žene imaju pogotovo problema s tim - "jao udebljala sam se i ne stanem više u ovu suknju, ali neću je baciti jer idem na dijetu pa ću smršaviti". Poznajem žene koje su stalno na dijeti, a niti vidim da su išta smršavjele, a što mi je još apsurdnije, u stvari niti ne vidim da im je dijeta potrebna. Očito je riječ o niskom samopoštovanju i nevoljenju sebe. Ako ne smršavite nakon godinu dana BACITE taj odjevni predmet jer takve stvari u vama podražavaju osjećaj da s vama nešto nije u redu (nije u redu da sam malo deblja, nije u redu ovo, nije u redu ono...). Ako volite imati takve osjećaje o sebi onda slobodno zadržite stvari koje vam ne pristaju. Izbor je uvijek vaš!


9. STVARI "ZA SVAKI SLUČAJ" (moje omiljene)

Ako smo skloni čuvati stvari koje nam zbilja ne trebaju ali se bojimo da će nam zatrebati jednom u budućnosti, one na psihološkoj razini podržavaju osjećaj da nikad ne možemo dočekati svoj trenutak, i osjećaj nesigurnosti u obilje Svemira i njegovu podršku! Ustvari, čuvanjem takvih nepotrebnih stvari sebi nikad nećemo dozvoliti otvaranje kanala obilja i vjerojatno ćemo život provesti u egzistencijalnom grču. Na ovim našim prostorima takvo stanje je kolektivno prisutno i vrlo snažno izraženo, i nije jednostavno oduprijeti mu se.


10. STATUSNI SIMBOLI

To su stvari koje u nama podržavaju iluziju da smo veliki i bolji od drugih. Mi smo svi međusobno jednaki, i svaki osjećaj nadmoćnosti je čista iluzija, maska koju nosimo da bi se ustvari zaštitili. Iza nje obično stoji uplašenost i nesvjesni osjećaj bezvrijednosti. Ovo je najteže područje za čišćenje jer je uplitanje ega ogromno. Međutim, ne predstavlja problem sam predmet već način na koji ga mi doživljavamo. Npr. netko može imati svoje diplome na zidu kao potvrdu samome sebi za uloženi trud i vrijeme u ono što voli, ali ga one ne čine da se osjeća vrijednijim od drugih koji nemaju te diplome - u tom slučaju te diplome ne predstavljaju statusni simbol. Ali ako osoba ističe svoje diplome kako bi se predstavila boljom od ostalih tada one jesu statusni simboli i osoba bi ih trebala skloniti ako doista želi skinuti maske i pokazati se onakvom kakva doista jest. Ali ego je ovdje jak...


11. BESMISLENI POKLONI - pokloni koji nam se ne sviđaju ili nemaju svrhe

Važno je maknuti takve poklone jer oni u nama podržavaju osjećaj da smo neviđeni, da drugi ne vide kakvi mi zaista jesmo i što nam treba (jer da vide ne bi nam poklanjali takve gluposti!). U redu je maknuti neželjene poklone!!! Možete imati kutiju u kojoj ćete ih držati dok se ne pojavi netko kome će doista trebati! Bitno je da imate namjeru da su pokloni u toj kutiji "u tranziciji", da više nisu vaši te čekaju pravu osobu, kako bi time eliminirali njihov neželjeni učinak dok se fizički još nalaze u vašem stanu.


12. RAZNE USPOMENE KOJE NAS DRŽE U PROŠLOSTI

To se pogotovo odnosi na svakojake zbirke (salveta, čačkalica i sl.) koje nas više ne privlače ali iz sentimentalnih razloga su još tu. Takve stvari mogu u nama podržavati osjećaj da ne možemo otvoriti novi krug ljudi! Ovdje je škakljivo za odlučiti što ukloniti a što ne. Stvari koje nas podržavaju su poželjne, no čuvanje medvjedića kojeg smo dobili kad smo imali tri godine već može biti upitno.


13. STARE NOVINE I »ČASOPISI, KNJIGE, GLAZBA, FOTOGRAFIJE i sve ostalo što nosi simbolički zapis onoga što ne želimo imati u svom životu.

Opet škakljivo područje! Ukoliko npr. imamo videokasete ili DVD-ove s tugaljivim, srcedrapajućim i tragičnim filmovima, ili isto takve knjige, glazbu, slike i fotografije, trebamo se upitati želimo li i mi imati život kakav se tamo prikazuje! Gorka istina je da često puta ŽELIMO!!! I mnogima će biti teško odlučiti maknuti stvari koje izazivaju takve teške emocije. Krajnja odluka je na nama. Ako se odlučimo zadržati nešto od toga budimo barem iskreni i recimo si "ok, u ovom trenutku mi to još treba i zato ne želim to ukloniti" - bitno je da budemo svjesni naše odluke!

Mislim da sad razumijete zašto je proces čišćenja stana s ovakvim pristupom često emotivno buran, zašto traje cijeli život, i zašto je potrebno raditi inventuru barem jednom godišnje!

14. TZV. MISTERIOZNI PREDMETI

To su predmeti kojima ne znamo namjenu, kojima čak ne znamo kako su došli u naš stan. Bacite ih odmah! I da ponovim, stvari koje odlučite ukloniti NIKAKO NEMOJTE SPREMITI U PODRUM (=podsvijest) ili na tavan (=nadsvijest, budućnost, duhovno područje života), NEMOJTE IH ODNIJETI K RODITELJIMA (= podržavanje vlastite nesamostalnosti) NITI POKLANJATI NEKOME TKO IH NE ŽELI. Prodajte ih (zašto ne bi zaradili na tome!??), poklonite ih nekome tko ih doista želi, ili ih jednostavno bacite!
Ako ne živite sami stvari drugih osoba nemojte micati na silu!!! Pokušajte svoje ukućane privoljeti da vam se pridruže u zajedničkom čišćenju, ali ako oni ne žele nešto ukloniti pustite ih da to zadrže. Stan tek nakon fizičkog čišćenja i uklanjanja nepotrebnih predmeta ima smisla čistiti i energetski. To se može učiniti na razne načine (zvonima, pljeskanjem, reikijem...). Najljepše je ako energetsko čišćenje u nekom od brojnih oblika sami preuzmete u svoje ruke umjesto da ga prepustite nekome tko je “stručnjak”. Ipak je to vaš životni prostor!
Nakon temeljitog čišćenja stana (koje može potrajati danima!) slijedi uređivanje prostora, unošenje boja i predmeta koji će nas podržavati u životnosti. No to je zasebna cjelina za koju vam svakako preporučujem radionice koje se povremeno održavaju u Zagrebu. Knjige mogu pomoći s nekim savjetima i “cakama” oko detalja uređenja, ali kroz njih ne možete dobiti bit energetskog uređenja prostora, niti možete razviti vlastitu intuiciju i osjećanje energije prostora. Osim toga, mogu vas samo zbuniti budući međusobno znaju biti prilično kontradiktorne, nudeći vam samo šabloniziranu gomilu pravila bez stvarne vrijednosti. Međutim, provedete li u svom stanu samo čišćenje “cluttera” učinili ste već više od pola posla! Ukoliko zasučete rukave i krenete u akciju čišćenja volio bih da mi javite vaša iskustva! Nesumnjivo ćete odmah nešto primijetiti, spoznati, otkriti, o sebi i o prostoru. Neke stvari će vam se pokazati tek tjednima kasnije. Ali u svakom slučaju bit će to uzbudljivo iskustvo! Eto, želim vam doista ugodno čišćenje i pospremanje!

17default Re: FENG SHUI-OSNOVE taj 7/2/2010, 17:34

natasa

avatar
clan
clan
moram da vas pitam kako odrediti sektore po lo shu i kako ih tumaciti?molim za pomoc!

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

 
  •  

Free forum | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Signalizirajte zloupotrebu | Napravi besplatan blog